reklama

  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 4 čerstvá vejce
  • 300 g špenátu
  • 25 g másla
    na smažení a mazání
  • 2 kousky pečiva - muffiny
    rozpůlené
  • sůl
  • pepř
  • 4 dlouhé plátky kvalitního uzeného lososa

Holandská omáčka

  • 3 vaječné žloutky
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 150 g másla

Nutriční hodnoty: per serving

  • kcal626
  • tuky51g
  • nasycené28g
  • sacharidy17g
  • cukry3g
  • vláknina2g
  • proteín25g
  • sůl3.5g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Na holandskou omáčku postavte velkou mísu nad pánev s horkou vodou a rozšlehejte v ní vaječné žloutky se 2 lžícemi horké vody a vinného octa. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo, dokud se vše nespojí. Všlehejte citronovou šťávu a dochuťte mletým pepřem a solí podle chuti, poté odstavte.

  • krok 2

    V menším rendlíku zahřejte vodu s octem, ale bez soli, dokud se mírně nevaří, a poté do ní opatrně vložte rozklepnutá vejce (v naběračce nebo hluboké velké lžíci) a vařte 2 minuty. Vyjměte děrovanou lžící a zchlaďte ve studené vodě.

  • krok 3

    Špenát orestujte ve woku na kousku másla do zvadnutí, poté slijte a okořeňte.

  • krok 4

    Rozpalte v troubě gril na vysokou teplotu. Muffiny položte na plochý pekáč řeznou stranou nahoru a opečte dohněda. Muffiny zlehka potřete máslem a pak každý obložte plátkem z uzeného lososa. Špenát rozdělte mezi muffiny a uprostřed udělejte důlek, aby se vejce usadila. Každé vejce potřete lžící holandské omáčky a poté plech vraťte pod gril, aby se na pečivo zapeklo. Ihned podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama