
Muffiny se špenátem a uzeným lososem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 4 čerstvá vejce
- 300 g špenátu
- 25 g máslana smažení a mazání
- 2 kousky pečiva - muffinyrozpůlené
- sůl
- pepř
- 4 dlouhé plátky kvalitního uzeného lososa
Holandská omáčka
- 3 vaječné žloutky
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička citronové šťávy
- 150 g másla
Nutriční hodnoty: per serving
- kcal626
- tuky51g
- nasycené28g
- sacharidy17g
- cukry3g
- vláknina2g
- proteín25g
- sůl3.5g
Postup přípravy
krok 1
Na holandskou omáčku postavte velkou mísu nad pánev s horkou vodou a rozšlehejte v ní vaječné žloutky se 2 lžícemi horké vody a vinného octa. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo, dokud se vše nespojí. Všlehejte citronovou šťávu a dochuťte mletým pepřem a solí podle chuti, poté odstavte.
krok 2
V menším rendlíku zahřejte vodu s octem, ale bez soli, dokud se mírně nevaří, a poté do ní opatrně vložte rozklepnutá vejce (v naběračce nebo hluboké velké lžíci) a vařte 2 minuty. Vyjměte děrovanou lžící a zchlaďte ve studené vodě.
krok 3
Špenát orestujte ve woku na kousku másla do zvadnutí, poté slijte a okořeňte.
krok 4
Rozpalte v troubě gril na vysokou teplotu. Muffiny položte na plochý pekáč řeznou stranou nahoru a opečte dohněda. Muffiny zlehka potřete máslem a pak každý obložte plátkem z uzeného lososa. Špenát rozdělte mezi muffiny a uprostřed udělejte důlek, aby se vejce usadila. Každé vejce potřete lžící holandské omáčky a poté plech vraťte pod gril, aby se na pečivo zapeklo. Ihned podávejte.