Nadýchané lívance s třtinovým cukrem a vanilkou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 1 porce
Suroviny
- 2 ks vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 2 lžíce třtinový cukr
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 2 lžíce mléko
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 lžička rostlinný olej
- máslo, cukr moučka a javorový sirup, k podávání
- cukr moučka
- javorový sirup na polití
Postup přípravy
- KROK 1
V míse ušlehejte bílky s 1 lžící cukru elektrickým šlehačem do tuhých špiček.
- KROK 2
Žloutky, lžíci cukru a vanilkový extrakt společně ušlehejte v samostatné misce do světlé pěny. Jemně vmíchejte mléko a mouku.
- KROK 3
Do žloutkové směsi opatrně vložte ušlehané bílky a opatrně promíchejte stěrkou.
- KROK 4
Zahřejte velkou nepřilnavou pánev s poklicí na velmi mírném ohni. Do pánve kápněte trochu oleje a poté ji vytřete kouskem kuchyňské utěrky. Na pánev navršte lžící těsto na tři hromádky a trochu rozetřete (použijete asi dvě třetiny těsta). Nechte je poměrně vysoké, nesnažte se je rozprostřít jako běžné palačinky. Přikryjte pokličkou a nechte péct 2 – 4 minuty. Horká pára pomůže lívancům ztuhnout. Pak poklici odklopte a na každý lívanec přidejte další kopeček těsta. Přiklopte poklici a pečte dalších 4 – 6 minut, dokud nebude vršek pevný.
- KROK 5
Palačinky otáčejte velmi jemně a opatrně, použijte k tomu stěrku nebo širokou obracečku. Znovu přikryjte poklicí a pečte dalších 4 – 6 minut. Obě strany by měly být zlatavě hnědé a mírně se chvět, ale nelepit. Podávejte s trochou másla, moučkovým cukrem a trochou javorového sirupu.