Nadýchané lívance s třtinovým cukrem a vanilkou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 1 porce
- 2 ks vejcežloutky a bílky zvlášť
- 2 lžíce třtinový cukr
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 2 lžíce mléko
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 lžička rostlinný olej
- máslocukr moučka a javorový sirup, k podávání
- cukrmoučka
- javorový sirupna polití
- kcal528
- tuky16g
- nasycené4g
- sacharidy71g
- cukry42g
- vláknina1g
- proteín22g
- sůl1.2g
Postup přípravy
krok 1
V míse ušlehejte bílky s 1 lžící cukru elektrickým šlehačem do tuhých špiček.
krok 2
Žloutky, lžíci cukru a vanilkový extrakt společně ušlehejte v samostatné misce do světlé pěny. Jemně vmíchejte mléko a mouku.
krok 3
Do žloutkové směsi opatrně vložte ušlehané bílky a opatrně promíchejte stěrkou.
krok 4
Zahřejte velkou nepřilnavou pánev s poklicí na velmi mírném ohni. Do pánve kápněte trochu oleje a poté ji vytřete kouskem kuchyňské utěrky. Na pánev navršte lžící těsto na tři hromádky a trochu rozetřete (použijete asi dvě třetiny těsta). Nechte je poměrně vysoké, nesnažte se je rozprostřít jako běžné palačinky. Přikryjte pokličkou a nechte péct 2 – 4 minuty. Horká pára pomůže lívancům ztuhnout. Pak poklici odklopte a na každý lívanec přidejte další kopeček těsta. Přiklopte poklici a pečte dalších 4 – 6 minut, dokud nebude vršek pevný.
krok 5
Palačinky otáčejte velmi jemně a opatrně, použijte k tomu stěrku nebo širokou obracečku. Znovu přikryjte poklicí a pečte dalších 4 – 6 minut. Obě strany by měly být zlatavě hnědé a mírně se chvět, ale nelepit. Podávejte s trochou másla, moučkovým cukrem a trochou javorového sirupu.