reklama

  • 150 g hladká mouka
  • 150 g pohanková mouka
  • 2 lžíce cukr
    krystal
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 1 lžička soda
    bikarbona
  • 50 g máslo
    rozpuštěné
  • 2 ks vejce
  • 400 ml podmáslí
  • rostlinný olej
    na smažení

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal486
  • tuky16g
  • nasycené8g
  • sacharidy67g
  • cukry16g
  • vláknina5g
  • proteín16g
  • sůl2.1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, pohankovou mouku, cukr, ½ lžičky soli, prášek do pečiva a sodu bikarbonu. Ve vedlejší míse prošlehejte rozpuštěné máslo, vejce a podmáslí. Vzniklou tekutinu pomalu vmíchejte do suchých surovin a vymíchejte husté těsto.

  • krok 2

    Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev na středním plameni a potřete ji lehkou vrstvou oleje. Naneste několik lžic těstíčka do pánve a rozetřete. Pokud máte velkou pánev, můžete dělat 2 – 3 lívance najednou. Jakmile jsou okraje ztuhlé a na povrchu se objeví bublinky (po asi 2 – 3 minutách), otočte a opékejte další 2 minuty. Lívance by měly být z obou stran sytě zlatohnědé. Hotové přendejte do vyhřáté trouby zapnuté na nízkou teplotu a proces opakujte, dokud těsto nespotřebujete.

  • krok 3

    Podávejte s čerstvými borůvkami a bohatě pokapané javorovým sirupem.

reklama
reklama
reklama
reklama