Nadýchané pohankové lívanečky s podmáslím
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 150 g hladká mouka
- 150 g pohanková mouka
- 2 lžíce cukr krystal
- 1 lžička prášek do pečiva
- 1 lžička soda bikarbona
- 50 g máslo rozpuštěné
- 2 ks vejce
- 400 ml podmáslí
- rostlinný olej na smažení
Postup přípravy
- KROK 1
Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, pohankovou mouku, cukr, ½ lžičky soli, prášek do pečiva a sodu bikarbonu. Ve vedlejší míse prošlehejte rozpuštěné máslo, vejce a podmáslí. Vzniklou tekutinu pomalu vmíchejte do suchých surovin a vymíchejte husté těsto.
- KROK 2
Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev na středním plameni a potřete ji lehkou vrstvou oleje. Naneste několik lžic těstíčka do pánve a rozetřete. Pokud máte velkou pánev, můžete dělat 2 – 3 lívance najednou. Jakmile jsou okraje ztuhlé a na povrchu se objeví bublinky (po asi 2 – 3 minutách), otočte a opékejte další 2 minuty. Lívance by měly být z obou stran sytě zlatohnědé. Hotové přendejte do vyhřáté trouby zapnuté na nízkou teplotu a proces opakujte, dokud těsto nespotřebujete.
- KROK 3
Podávejte s čerstvými borůvkami a bohatě pokapané javorovým sirupem.