Klasická pečená husa se ciderovou omáčkou
Perfektní nedělní oběd - dozlatova propečená klasická pečená husa se ciderovou omáčkou. Ciderová omáčka gravy dodá tomuto pokrmu nádech nových chutí a osvěží tak váš zažitý recept na nedělní husu.
Nakrájené zelí dejte do cedníku nad mísu a posypte solí. Nechte 2 – 3 hodiny, poté sceďte a sůl propláchněte. Osušte čistou utěrkou.
Do velkého širokého kastrolu dejte ocet, víno, cukr (300 g, chcete-li ostřejší chuť, nebo 400 g pro sladší chuť), kuličky pepře a bobkové listy a vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu. Nechte 10 minut louhovat.
Přeceďte přes jemné sítko do džbánu nebo misky a kuličky pepře a bobkové listy vyhoďte. Zelí a hořčičná semínka dejte do velké mísy a přelijte scezeným nálevem. Naplňte zelí a nálev do sterilizovaných sklenic a uzavřete. V lednici vydrží měsíc.