Nakládané červené zelí
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + na uležení
- Velmi snadné
- 1 porce
Skip to ingredients
Suroviny
- 500 g červené zelí, jemně nakrájené
- 2 lžíce sůl hrubá mořská
- 500 ml jablčný ocet
- 200 ml červené víno
- 300 – 400 g krupicový cukr
- 2 lžičky pepř celý
- 6 ks bobkové listy
- 2 lžíce hořčičná semínka, žlutá
Postup přípravy
- KROK 1
Nakrájené zelí dejte do cedníku nad mísu a posypte solí. Nechte 2 – 3 hodiny, poté sceďte a sůl propláchněte. Osušte čistou utěrkou.
- KROK 2
Do velkého širokého kastrolu dejte ocet, víno, cukr (300 g, chcete-li ostřejší chuť, nebo 400 g pro sladší chuť), kuličky pepře a bobkové listy a vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu. Nechte 10 minut louhovat.
- KROK 3
Přeceďte přes jemné sítko do džbánu nebo misky a kuličky pepře a bobkové listy vyhoďte. Zelí a hořčičná semínka dejte do velké mísy a přelijte scezeným nálevem. Naplňte zelí a nálev do sterilizovaných sklenic a uzavřete. V lednici vydrží měsíc.