reklama

Suroviny

  • 500 g červené zelí, jemně nakrájené
  • 2 lžíce sůl hrubá mořská
  • 500 ml jablčný ocet
  • 200 ml červené víno
  • 300 – 400 g krupicový cukr
  • 2 lžičky pepř celý
  • 6 ks bobkové listy
  • 2 lžíce hořčičná semínka, žlutá

Postup přípravy

  • KROK 1

    Nakrájené zelí dejte do cedníku nad mísu a posypte solí. Nechte 2 – 3 hodiny, poté sceďte a sůl propláchněte. Osušte čistou utěrkou.

  • KROK 2

    Do velkého širokého kastrolu dejte ocet, víno, cukr (300 g, chcete-li ostřejší chuť, nebo 400 g pro sladší chuť), kuličky pepře a bobkové listy a vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu. Nechte 10 minut louhovat.

  • KROK 3

    Přeceďte přes jemné sítko do džbánu nebo misky a kuličky pepře a bobkové listy vyhoďte. Zelí a hořčičná semínka dejte do velké mísy a přelijte scezeným nálevem. Naplňte zelí a nálev do sterilizovaných sklenic a uzavřete. V lednici vydrží měsíc.

reklama
reklama
reklama
reklama