
Napařovaná letní zelenina s fotu
Napařovaná zelenina ve vlastní šťávě je trochu neobvyklý, zato velmi jednoduchý a zajímavý způsob přípravy zeleniny. Obzvlášť jedná-li se o tvrdší kusy, jako je mrkev nebo tuřín. Takto ochucenou zeleninu můžete servírovat jako přílohu, nebo pokud do ní na konci přidáte kostičky uzeného tofu, rázem máte syté hlavní jídlo, po kterém vám nebude těžko.
- 1-2 mrkevpokud jsou velké, nakrájené na tyčinky
- 1-2 tuřínnakrájený na špalíčky
- 1 lžíce sherrysuché
- 2 lžíce sójová omáčka
- 1 cuketastředně velká, nakrájená na 1cm plátky
- 4-6 stonky chřest zelenýpouze krátké stonky – špičky
- 3 houby shiitakečerstvé, překrájené na čtvrtky
- 25 g máslo
- 2 jarní cibulkanakrájená na nudličky
- 100 g uzené tofuna kostky (nemusí být)
Nutriční hodnoty: per serving
- kcal185
- tuky12g
- nasycené7g
- sacharidy14g
- cukry1g
- vláknina6g
- proteín5g
- sůl2.99g
Postup přípravy
krok 1
Smíchejte mrkev a tuřín, poté marinujte se sherry a sójovou omáčkou asi 10 minut v žáruvzdorné mělké misce, která se vejde do napařováčku.
krok 2
Vodu v kastrůlku přiveďte k varu, vložte do něj napařováček, na něj položte mísu se zeleninou, přikryjte a vařte v páře 4–5 minut.
krok 3
Přidejte cukety, chřest a houby, promíchejte, pokapejte rozpuštěným máslem, posypte jarní cibulkou, přikryjte a vařte v páře další 3 minuty.
krok 4
Pokud chcete, přidejte tofu, a nechte napařovat asi ještě 2 minuty. Vyjměte misku, vše ještě jednou promíchejte a můžete ihned servírovat.