reklama

  • 575 g jablka (3 střední)
    oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky o tloušťce 1 cm
  • 2 lžíce světlý třtinový cukr

Na drobenku

  • 175 g hladká mouka
  • 110 g světlý třtinový cukr
  • 110 g studené máslo

Na topping (není nutné)

  • 1 lžíce ovesné vločky
  • 1 lžíce třtinový cukr
  • ušlehaná smetana
    k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal608
  • tuky24g
  • nasycené14g
  • sacharidy90g
  • cukry55g
  • vláknina5g
  • proteín6g
  • sůl0.6g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 190°C.

  • krok 2

    Jablka promíchejte se 2 lžícemi třtinového cukru a vložte do kulaté zapékací misky o průměru 23 cm hluboké alespoň 5 cm nebo do čtvercové zapékací misky o průměru 20 cm. Rukama jablečnou vrstvu urovnejte a trochu udusejte, aby se drobenka nepropadla do ovoce.

  • krok 3

    Připravte drobenku. Do mísy dejte hladkou mouku a cukr se špetkou soli.

  • krok 4

    Nakrájejte studené máslo na kostičky, přidejte do mouky a cukru a konečky prstů zpracujte na jemnou drobenku. Zatřeste miskou, aby se případné velké hrudky dostaly na povrch misky a prsty je zpracujte na menší kousky. Případně můžete drobeku připravit ve food procesoru.

  • krok 5

    Drobenku nasypte doprostřed na jablka, poté je vidličkou urovnejte a upěchujte do celé ploše.

  • krok 6

    Pomocí zubů vidličky vytvořte na drobence dekorativní vzorek.

  • krok 7

    Podle chuti rovnoměrně posypte povrch ovesnými vločkami a třtinovým cukrem.

  • krok 8

    Vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut, dokud vršek nezezlátne a jablka zcela nezměknou (zkontrolujte měkkost jablek pomocí malého ostrého nožíku). Před podáváním nechte 10 minut vychladnout. Můžete podávat s ušlehanou smetanou.

reklama
reklama
reklama
reklama