Nejlepší jablečný krambl
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 4
Suroviny
- 575 g jablka (3 střední), oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky o tloušťce 1 cm
- 2 lžíce světlý třtinový cukr
Na drobenku
- 175 g hladká mouka
- 110 g světlý třtinový cukr
- 110 g studené máslo
Na topping (není nutné)
- 1 lžíce ovesné vločky
- 1 lžíce třtinový cukr
- ušlehaná smetana, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 190°C.
- KROK 2
Jablka promíchejte se 2 lžícemi třtinového cukru a vložte do kulaté zapékací misky o průměru 23 cm hluboké alespoň 5 cm nebo do čtvercové zapékací misky o průměru 20 cm. Rukama jablečnou vrstvu urovnejte a trochu udusejte, aby se drobenka nepropadla do ovoce.
- KROK 3
Připravte drobenku. Do mísy dejte hladkou mouku a cukr se špetkou soli.
- KROK 4
Nakrájejte studené máslo na kostičky, přidejte do mouky a cukru a konečky prstů zpracujte na jemnou drobenku. Zatřeste miskou, aby se případné velké hrudky dostaly na povrch misky a prsty je zpracujte na menší kousky. Případně můžete drobeku připravit ve food procesoru.
- KROK 5
Drobenku nasypte doprostřed na jablka, poté je vidličkou urovnejte a upěchujte do celé ploše.
- KROK 6
Pomocí zubů vidličky vytvořte na drobence dekorativní vzorek.
- KROK 7
Podle chuti rovnoměrně posypte povrch ovesnými vločkami a třtinovým cukrem.
- KROK 8
Vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut, dokud vršek nezezlátne a jablka zcela nezměknou (zkontrolujte měkkost jablek pomocí malého ostrého nožíku). Před podáváním nechte 10 minut vychladnout. Můžete podávat s ušlehanou smetanou.