Nepečený čokoládový cheesecake s oříšky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus 6 hodin chlazení
- Snadné
- 10-12 porcí
Suroviny
- 140 g máslo
- 300 g sušenky máslové, rozdrcené
- 500 g krémový sýr, o pokojové teplotě
- 85 g cukr moučka
- 300 ml smetana ke šlehání
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 15 ks čokoládové pralinky s lískovými oříšky, 5 hrubě nasekaných, zbytek na ozdobu
- 4 lžíce lískooříšková pomazánka
- 25 g lískové ořechy, hrubě nasekané
Postup přípravy
- KROK 1
Připravte základ na tvarohový koláč: na malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Sušenky rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou strouhanku, přidejte k nim rozpuštěné máslo a promíchejte, aby se vše spojilo. Vyklopte do dortové formy o průměru 23 cm vymazané máslem a vyložené pečícím papírem. Sušenkovou drť pevně zatlačte na dno a druhou stranou lžíce uhlaďte. Během přípravy náplně dejte vychladit do lednice.
- KROK 2
V míse prošlehejte krémový sýr a moučkový cukr. Smetanu a vanilku vyšlehejte v samostatné misce, dokud se nevytvoří měkké špičky, a poté vmíchejte do sýrového krému. Opatrně vmíchejte i nasekané čokoládové pralinky. Lžící naneste směs na sušenkový základ a uhlaďte stěrkou. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte chladit alespoň 6 hodin nebo ještě lépe přes noc.
- KROK 3
Jakmile krém ztuhne, vložte lískooříškovou pomazánku do hrnce a na mírném ohni rozpouštějte 3–4 minuty, dokud nebude tekutá. Nechte ji mírně vychladnout a poté ji natřete na tvarohový koláč. Cheesecake ozdobte zbylou čokoládou a nasekanými lískovými oříšky. Před servírováním nechte pořádně vychladit.