Nepečený jahodový dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- + chlazení přes noc
- Snadné
- 14 porcí
Suroviny
- 600 ml vysokotučná smetana ke šlehání
- 1 lžíce vanilková pasta
- 1 lžíce květová voda z pomerančových květů
- 125 g moučkový cukr, plus 2 lžíce navíc
- 500 g máslové sušenky, plus 3 rozdrcené kousky navíc
- 350 g jahody, nakrájené na plátky
Postup přípravy
- KROK 1
Dortovou formu nebo jinou vhodnou nádobu o průměru 20 cm (čtvercovou nebo obdélníkovou) vyložte potravinovou fólií a nechte ji přesahovat přes okraje. Vyšlehejte 500 ml smetany, vanilkovou pastu, vodu z pomerančových květů a 125 g moučkového cukru elektrickým šlehačem do hustého a nadýchaného krému.
- KROK 2
Do formy naskládejte vrstvu sušenek a lžící na ně naneste část krému v asi 1 cm silné vrstvě, pak přidejte vrstvu plátků jahod. Takto vrstvěte krém, sušenky a jahody, dokud nenaplníte formu, a dokončete poslední vrstvou sušenek, které pořádně přitlačte, aby byla každá sušenka pokrytá krémem. Přikryjte a nechte přes noc vychladnout. Zbylé jahody si nechte k podávání.
- KROK 3
Pokud chcete podávat, překlopte formu na servírovací talíř a odstraňte potravinovou fólii. Vyšlehejte zbývajících 100 ml smetany s 1 lžící moučkového cukru a naneste ji na povrch dortu. Navrch naskládejte zbývající plátky jahod v řadách, pocukrujte zbývající lžící moučkového cukru a mezi řady jahod nasypte rozdrcené sušenky. Nakrájejte na řezy a podávejte.