Nepečený limetkový cheesecake s borůvkami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Plus mrazení a chlazení
- Snadné
- 12 porcí
- 3 ks limetka
- 50 g cukrkrupice
- 250 g borůvky
Na náplň
- 3 ks bílek
- 140 g moučkový cukr
- 250 g mascarpone
- ½ lžičky vanilkový extrakt
- 300 ml smetana ke šlehánís vysokým obsahem tuku
Na korpus
- 250 g sušenky Amaretti
- 50 g máslo
- kcal407
- tuky28g
- nasycené16g
- sacharidy37g
- cukry26g
- vláknina1g
- proteín3g
- sůl0.38g
Postup přípravy
krok 1
Dno a stěny čtvercové dortové formy o průměru 20-22 cm vyložte potravinářskou fólií. Nastrouhejte kůru z limetek a dejte stranou. Z limetek vymačkejte šťávu a nalijte ji na pánev s cukrem a borůvkami. Mírně zahřejte, aby se cukr rozpustil, a poté vařte 1–2 minuty, dokud borůvky lehce nezměknou. Pomocí děrované lžíce borůvky přesuňte do misky. Zbylou šťávu povařte 1-2 minuty, dokud nebude mít sirupovou konzistenci, poté ji nalijte na borůvky a nechte vychladnout.
krok 2
Z bílků ušlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte moučkový cukr, dokud nezískáte hmotu s texturou podobnou marshmallows. Mascarpone prošlehejte ve velké míse s limetkovou kůrou a vanilkovým extraktem. Smetanu ušlehejte do tuhé šlehačky a poté ji vmíchejte do mascarpone. Pomocí metličky do směsi mascarpone a šlehačky opatrně vmíchejte také sníh s cukrem.
krok 3
Sušenky pomocí prstů rozdrobte a dobře je promíchejte s rozpuštěným máslem.
krok 4
Borůvky se šťávou vložte na dno připravené formy. Směs mascarpone se smetanou a sněhem rovnoměrně naneste na vrstvu borůvek a povrch uhlaďte lžící. Nakonec rovnoměrně posypte rozdrobenými sušenkami a lehce je rukama přitlačte. Cheesecake dejte mrazit alespoň na 4 hodiny – lépe však přes noc.
krok 5
Před podáváním dejte cheesecake na 30 minut do chladničky. Pak ho vyklopte na plochý servírovací talíř, odlepte potravinářskou fólii a nakrájejte na jednotlivé porce.