reklama

Suroviny

  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • petržel, jemně nasekané natě
  • 1,5 citronu, šťávy z něj (volitelně)
  • 1,5 lžičky hořčice (volitelně)
  • sůl
  • pepř, čerstvý mletý

Postup přípravy

  • KROK 1

    Rozpusťte máslo v pánvi na středním plameni a poté do něj vmíchejte mouku. Vařte, míchejte, 1-2 minuty, dokud se nevytvoří jíška.

  • KROK 2

    Postupně přilévejte mléko, neustále míchejte, dokud se mléko zcela nevsákne a nevytvoří se hladký bešamel. Pokud je omáčka hrudkovitá, šlehejte ještě několik minut, nebo přeceďte přes síto a vraťte do pánve. Přiveďte k varu a nechte bublat 1 minutu.

  • KROK 3

    Sejměte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželovou nať. Přidejte citronovou šťávu a hořčici podle chuti. Dobře osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Po vychladnutí uchovávejte v chladu až tři dny nebo zmrazené měsíc.

reklama
reklama
reklama
reklama