Petrželová omáčka
- Příprava a čas vaření
- Příprava -
- Vaření
- Snadné
Přejít na suroviny
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- petrželjemně nasekané natě
- 1,5 citronušťávy z něj (volitelně)
- 1,5 lžičky hořčice(volitelně)
- sůl
- pepřčerstvý mletý
- kcal170
- tuky12g
- nasycené7g
- sacharidy11g
- cukry5g
- vláknina1g
- proteín4g
- sůl0.29g
Postup přípravy
krok 1
Rozpusťte máslo v pánvi na středním plameni a poté do něj vmíchejte mouku. Vařte, míchejte, 1-2 minuty, dokud se nevytvoří jíška.
krok 2
Postupně přilévejte mléko, neustále míchejte, dokud se mléko zcela nevsákne a nevytvoří se hladký bešamel. Pokud je omáčka hrudkovitá, šlehejte ještě několik minut, nebo přeceďte přes síto a vraťte do pánve. Přiveďte k varu a nechte bublat 1 minutu.
krok 3
Sejměte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželovou nať. Přidejte citronovou šťávu a hořčici podle chuti. Dobře osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Po vychladnutí uchovávejte v chladu až tři dny nebo zmrazené měsíc.