reklama

  • 200 g světlý třtinový cukr Muscovado
  • 200 g změklé máslo
  • 4 ks vejce
    rozšlehaná
  • 100 g hladká mouka
    samokypřicí
  • 100 g celozrnná mouka
  • 2 lžičky prášek do pečiva
  • 3 lžíce mléko
  • 2 lžičky perníkové koření
  • 4 ks oloupaná a jádřinců zbavená malá jablka
    (ideálně odrůda Cox)

Na posypku

  • 1 lžíce světlý třtinový cukr Muscovado
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 1 lžíce máslo
  • 50 g blanšírované lískové ořechy
    nahrubo nasekané

Na máslový krém

  • 100 g změklé máslo
  • 140 g moučkový cukr
    prosátý
  • kapka vanilkový extrakt
    (nepovinné)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal546
  • tuky34g
  • nasycené19g
  • sacharidy57g
  • cukry36g
  • vláknina2g
  • proteín7g
  • sůl1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 190 °C. Dvě 20cm dortové formy vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem. Ve velké míse vyšlehejte všechny ingredience na dort, dokud nevznikne hladké těsto.

  • krok 2

    Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte stěrkou nebo zadní stranou lžíce. Jakmile máte směs na dort ve formách, nakrájejte do ní silné plátky ze 4 oloupaných a jadřinců zbavených jablek. Poté pečte asi 30 minut (v polovině pečení přidejte na jeden z korpusů oříškovou posypku, viz další krok níže), dokud korpus nezezlátne a měl by po zmáčknutí vyskočit zpět. Vyjměte korpusy z formy a nechte je zcela vychladnout na mřížce.

  • krok 3

    Mezitím na posypku utřete cukr, hladkou mouku a máslo. Přimíchejte nahrubo nasekané blanšírované lískové oříšky. V polovině pečení posypte jeden z korpusů touto oříškovou posypkou.

  • krok 4

    Na máslový krém vyšlehejte máslo do hladka a poté do něj postupně zašlehejte moučkový cukr. Pak vmíchejte vanilkový extrakt, pokud ho používáte. Máslový krém rozetřete na korpus, který nemá navrchu oříškovu posypku, rozetřete máslovým krémem a oba korpusy spojte. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a snězte do 2 dnů.

reklama
reklama
reklama
reklama