Ořechovo-jablečný dort
- Příprava a čas vaření
- Vaření
- Snadné
- 10 porcí
Suroviny
- 200 g světlý třtinový cukr Muscovado
- 200 g změklé máslo
- 4 ks vejce, rozšlehaná
- 100 g hladká mouka, samokypřicí
- 100 g celozrnná mouka
- 2 lžičky prášek do pečiva
- 3 lžíce mléko
- 2 lžičky perníkové koření
- 4 ks oloupaná a jádřinců zbavená malá jablka (ideálně odrůda Cox)
Na posypku
- 1 lžíce světlý třtinový cukr Muscovado
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce máslo
- 50 g blanšírované lískové ořechy, nahrubo nasekané
Na máslový krém
- 100 g změklé máslo
- 140 g moučkový cukr, prosátý
- kapka vanilkový extrakt (nepovinné)
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 190 °C. Dvě 20cm dortové formy vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem. Ve velké míse vyšlehejte všechny ingredience na dort, dokud nevznikne hladké těsto.
- KROK 2
Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte stěrkou nebo zadní stranou lžíce. Jakmile máte směs na dort ve formách, nakrájejte do ní silné plátky ze 4 oloupaných a jadřinců zbavených jablek. Poté pečte asi 30 minut (v polovině pečení přidejte na jeden z korpusů oříškovou posypku, viz další krok níže), dokud korpus nezezlátne a měl by po zmáčknutí vyskočit zpět. Vyjměte korpusy z formy a nechte je zcela vychladnout na mřížce.
- KROK 3
Mezitím na posypku utřete cukr, hladkou mouku a máslo. Přimíchejte nahrubo nasekané blanšírované lískové oříšky. V polovině pečení posypte jeden z korpusů touto oříškovou posypkou.
- KROK 4
Na máslový krém vyšlehejte máslo do hladka a poté do něj postupně zašlehejte moučkový cukr. Pak vmíchejte vanilkový extrakt, pokud ho používáte. Máslový krém rozetřete na korpus, který nemá navrchu oříškovu posypku, rozetřete máslovým krémem a oba korpusy spojte. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a snězte do 2 dnů.