Panenka se zeleným chřestem
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Velmi snadné
- Na 3 porce
Suroviny
- 500 g vepřová panenka
- 250 g zelený chřest
- 100 g uzená slanina
- 100 g cibule, nakrájená nadrobno
- 10 g česnek, prolisovaný
- 20 ml olivový olej
- 100 ml zeleninový vývar
- 120 ml smetana ke šlehání (31%)
- 3 g kari koření
- 1/2 svazku kopr, nasekaný najemno
- 3 g sůl
- 2 g pepř
Postup přípravy
- KROK 1
Zelený chřest omyjte, odřízněte dřevnaté konce a nakrájejte na šikmé plátky, hlavičky nechte vcelku.
- KROK 2
Panenku odblaňte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm. Jemně je zploštěte pěstí nebo paličkou. Potřete olivovým olejem, kořením a česnekem. Smažte na dobře rozehřáté pánvi z obou stran asi 2 minuty, poté vyjměte a odložte stranou na talíř.
- KROK 3
Slaninu nakrájejte na kostičky a nasucho opečte na pánvi, aby pustila tuk. Přidejte cibuli a orestujte ji dosklovata.
- KROK 4
Chřest přidejte do pánve ke slanině a cibulí a opékejte 2 minuty, poté přidejte maso. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut, aby omáčka zhoustla.
- KROK 5
Hotovou vepřovou panenku s chřestem osolte, opepřete a posypejte koprem podle chuti. Podávejte se svou oblíbenou přílohou. Skvělé budou především brambory.