Paštika z pošírovaného a uzeného lososa s bagely
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 8 porcí
- olivový olejna vymazání a potření
- 1 malý svazek koprnasekaný, několik větviček ponechte celých
- 240 g uzený lososodřezky
- 340 g losospošírované filety, nakrájené na kousky
- 400 g krémový sýr
- 4 jarní cibulkajemně nasekaná
- 10 ks bagelyrozdělené na půlky
- kcal138
- tuky6g
- nasycené2g
- sacharidy11g
- cukry2g
- vláknina1g
- proteín12g
- sůl1.2g
Postup přípravy
krok 1
Formu na chleba nebo terinu (asi 650 g) vymažte tukem a vyložte potravinářskou fólií – pokud máte jen standardní formu 900 g, bude paštika o trochu nižší. Na dno naaranžujte celé lístky kopru a pár pěkných kousků uzeného lososa (toto bude vrch teriny, takže chcete, aby vypadala úhledně).
krok 2
V kuchyňském robotu rozmixujte polovinu pošírovaných filetů lososa, polovinu zbývajících odřezků uzeného lososa a smetanový sýr s trochou koření. Nepřemixujte, aby měla paštika ve výsledku textury.
krok 3
Do vzniklé hmoty jemně přimíchejte polovinu kopru, jarní cibulku, zbytek pošírovaného a uzeného lososa. Vyškrábejte do formy, uhlaďte povrch a chlaďte alespoň 2 hodiny nebo až 2 dny předem.
krok 4
Před servírováním zahřejte troubu na 200 °C. Půlky bagelů rozložte do jedné vrstvy na plech a každou potřete trochou oleje, posypte troškou kopru a mořské soli a pečte asi 10–12 minut, dokud nebudou křupavé a světle zlaté.
krok 5
Otočte formu na terinu dnem vzhůru a pomocí potravinářské fólie paštiku z formy opatrně vyklopte a folii odstraňte. Naporcujte a podávejte na talíři s toasty.