Paštika z uzené makrely s okurkou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- + chlazení, bez vaření
- Snadné
- Porce 6
Suroviny
- 1 ks uezná makrela (asi 200g)
- 250 g krémový sýr, (žervé, lučina)
- 2 ks citron, na kůru a šťávu
- 1 svazek kopr, polovina nasekaná, polovina otrhané lístky
- 1 ks okurka
- 4 lžíce olivový olej + na pokapání
Postup přípravy
- KROK 1
Makrelu zbavte kůže a kostí spolu s krémovým sýrem, citronovou kůrou a šťávou z 1 citronu, vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Přidejte nasekaný kopr a znovu promíchejte.
- KROK 2
Směs přendejte do igelitového nebo cukrářského sáčku, odřízněte konec a na pečicí plech nandejte šest silných válců paštiky. Dejte do mrazáku ztuhnout asi na 1 hodinu.
- KROK 3
Z okurek odkrájejte škrabkou slupku a pak dalších 12 plátků. Zbylou dužinu nakrájejte na kostičky, přikryjte a dejte do lednice, bude se vám později hodit. Semínka a slupky dejte stranou. Úhledně omotejte paštiku okurkovými pruhy a dejte do lednice.
- KROK 4
Slupky a semínka z okurek vhoďte do mixéru nebo smoothie makeru se zbytkem citronové šťávy, olivovým olejem a trochou koření. Promixujte na, aby vznikl hustý dresink a dejte vychladit. Lze připravit 1 den předem a uchovávat v lednici.
- KROK 5
Při podávání nalijte na každý talíř trochu dresinku, položte na něj paštiku obalenou okurkou, posypte na kostičky nakrájenou okurkou a lístky kopru a zakápněte olivovým olejem.