Pečené vepřové s jablky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 6
- 1 velká cibulenakrájená na silné plátky
- vepřová plec(asi 2 kg)
- 1 lžíce řepkového oleje
- vločková sůl
- ½ lžičky fenyklových semínek(volitelné)
- 2 stroužky česneku
- 4 jablkazbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky
- 800 ml kuřecího vývaru
- pečené bramborynebo šťouchané brambory a zelenina, k podávání
- kcal637
- tuky38g
- nasycené13g
- sacharidy8g
- cukry7g
- vláknina2g
- proteín64g
- sůl0.7g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 220 °C nebo na 200 °C na horkovzduch. Vložte cibuli do pekáče a na ni položte vepřovou plec. Potřete povrch masa olejem a posypte solí a fenyklovými semínky, pokud je používáte. Zastrčte stroužky česneku pod maso. Pečte 30 minut nebo dokud kůže nezačne křupat a neobjeví se na ní puchýřky.
krok 2
Snižte teplotu na 180 °C nebo na 160 °C horkovzduch, přidejte do pekáče jablka a pečte asi 2 hodiny nebo dokud není maso velmi měkké, když ho zkusíte ostrým nožem. Vyjměte maso a odložte ho stranou, aby odpočívalo, pak vyndejte i jablka a cibuli.
krok 3
Zatímco vepřové odpočívá, připravte omáčku. Všechen výpek z pekáče nalijte do rendlíku a zahřejte na nízkou teplotu. Přidejte trochu vývaru a vařečkou oškrábejte všechny přichycené kousky ze dna. Dolijte zbytek vývaru a přiveďte vše k varu. Rozmačkejte česnek a z masa odstraňte kůži. Omáčku nakonec přeceďte přes síto. Maso podávejte nakrájené na plátky s pečenými jablky, cibulí a omáčkou a buď s pečenými nebo šťouchanými brambory.