reklama

  • 1 velká cibule
    nakrájená na silné plátky
  • vepřová plec
    (asi 2 kg)
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • vločková sůl
  • ½ lžičky fenyklových semínek
    (volitelné)
  • 2 stroužky česneku
  • 4 jablka
    zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • pečené brambory
    nebo šťouchané brambory a zelenina, k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal637
  • tuky38g
  • nasycené13g
  • sacharidy8g
  • cukry7g
  • vláknina2g
  • proteín64g
  • sůl0.7g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 220 °C nebo na 200 °C na horkovzduch. Vložte cibuli do pekáče a na ni položte vepřovou plec. Potřete povrch masa olejem a posypte solí a fenyklovými semínky, pokud je používáte. Zastrčte stroužky česneku pod maso. Pečte 30 minut nebo dokud kůže nezačne křupat a neobjeví se na ní puchýřky.

  • krok 2

    Snižte teplotu na 180 °C nebo na 160 °C horkovzduch, přidejte do pekáče jablka a pečte asi 2 hodiny nebo dokud není maso velmi měkké, když ho zkusíte ostrým nožem. Vyjměte maso a odložte ho stranou, aby odpočívalo, pak vyndejte i jablka a cibuli.

  • krok 3

    Zatímco vepřové odpočívá, připravte omáčku. Všechen výpek z pekáče nalijte do rendlíku a zahřejte na nízkou teplotu. Přidejte trochu vývaru a vařečkou oškrábejte všechny přichycené kousky ze dna. Dolijte zbytek vývaru a přiveďte vše k varu. Rozmačkejte česnek a z masa odstraňte kůži. Omáčku nakonec přeceďte přes síto. Maso podávejte nakrájené na plátky s pečenými jablky, cibulí a omáčkou a buď s pečenými nebo šťouchanými brambory.

reklama
reklama
reklama
reklama