Pečený pórek se šunkou a smetanovou omáčkou
- Příprava a čas vaření
- Vaření -
- Serves 4
Suroviny
- 4 stonky pórku
- 1 PL másla
- 1 PL mouky
- 600 ml mléka
- sůl
- pepř
- 120 g šunka
- 1 vejce
- 80 g strouhaného sýra
- 1kg brambory, jako příloha
Postup přípravy
- KROK 1
Pórek očistíme, zbavíme kořenů a tmavě zelených částí. Zbylé stonky nakrájíme na 10 cm dlouhé kousky a povaříme v mírně osolené vodě 15 minut. Poté scedíme.
Náš tip: Tmavě zelené části nevyhazujeme. Skvěle se hodí do polévky, nebo k přípravě omáčky na těstoviny.
- KROK 2
Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo. Vmícháme mouku, krátce orestujeme a vše zalijeme mlékem. Omáčku necháme 3-5 minut provařit, poté dochutíme solí a pepřem a odstavíme.
- KROK 3
Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na měsíčky a vaříme v mírně osolené vodě asi 20 minut . Když jdou brambory snadno propíchnout nožem a jsou uvařené, brambory scedíme a uchováme v teple.
- KROK 4
Předehřejte troubu na 200 stupňů horní/spodní ohřev . Plátky šunky nakrájíme na proužky odpovídající počtu pórků. Každý kousek pórku zabalíme do proužku šunky a dáme vedle sebe do zapékací misky.
- KROK 5
Rozklepněte vejce a vmíchejte do mírně vychladlé omáčky. Omáčkou rovnoměrně nalijeme na pórek, posypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě 25 minut do zlatova. Upečený pórek podáváme s uvařenými bramborami.