reklama

  • 100 g másla
    + navíc na vymazání formy
  • 100 g medu
  • 125 g tmavě hnědého cukr demerara
  • 4 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g předem prosáté mouky
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • mletý hřebíček
  • mleté nové koření
  • 1 vejce
    rozšlehané

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal198
  • tuky8g
  • nasycené5g
  • sacharidy29g
  • cukry17g
  • vláknina1g
  • proteín2g
  • sůl0.3g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 180 °C/160 °C horkovzdušná/plyn 4 a formu vymažte a máslem a vyložte pečicím papírem.

  • krok 2

    Med, máslo a cukr dejte do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání zahřívejte, dokud se máslo a cukr společně nerozpustí. Sundejte z plotny a vlijte do směsi mléko a vanilku, poté nechte vychladnout.

  • krok 3

    Do mísy nasypejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, kořením a špetkou soli. Přidejte vejce a poté opatrně vmíchejte spolu se směsí rozpuštěného másla. Po spojení vyklopte do připravené formy, položte na plech a pečte 40 minut, dokud na dotek nezpruží a špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté položte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až čtyři dny.

reklama
reklama
reklama
reklama