Perníkový dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
Přejít na suroviny
- 100 g másla+ navíc na vymazání formy
- 100 g medu
- 125 g tmavě hnědého cukr demerara
- 4 lžíce mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g předem prosáté mouky
- 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- nastrouhaný muškátový oříšek
- mletý hřebíček
- mleté nové koření
- 1 vejcerozšlehané
- kcal198
- tuky8g
- nasycené5g
- sacharidy29g
- cukry17g
- vláknina1g
- proteín2g
- sůl0.3g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 180 °C/160 °C horkovzdušná/plyn 4 a formu vymažte a máslem a vyložte pečicím papírem.
krok 2
Med, máslo a cukr dejte do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání zahřívejte, dokud se máslo a cukr společně nerozpustí. Sundejte z plotny a vlijte do směsi mléko a vanilku, poté nechte vychladnout.
krok 3
Do mísy nasypejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, kořením a špetkou soli. Přidejte vejce a poté opatrně vmíchejte spolu se směsí rozpuštěného másla. Po spojení vyklopte do připravené formy, položte na plech a pečte 40 minut, dokud na dotek nezpruží a špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté položte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až čtyři dny.