Pestrý jarní salát s vejci a chřestem
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Velmi snadné
- Na 2 porce
- 400 g zelený chřest
- 4 vejce
- 200 g římský salát
- 150 g rajče
- 50 g jarní cibulka
- 70 g bílý jogurt
- 50 g majonéza
- 10 ml citronová šťáva
- 0,5 svazku bazalka
- 3 g sůl
- 2 g pepřčerstvě mletý
- kcal350
- tuky20g
- nasycené5g
- sacharidy25g
- cukry10g
- vláknina7g
- proteín15g
- sůl1.5g
Postup přípravy
krok 1
Vejce vložte do hrnce se studenou vodou a zahřívejte na středním ohni. Když voda začne vřít, nastavte časovač na 8 minut. Po uplynutí této doby vejce slijte a vložte je do ledové vodní lázně. Po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
krok 2
Chřest omyjte, odlomte a vyhoďte tvrdé konce, poté stonky nakrájejte na plátky a hlavičky nechte vcelku. Vařte ve vroucí osolené vodě 2 minuty, poté sceďte a opláchněte pod studenou vodou.
krok 3
Listy salátu natrhejte na menší kousky. Rajčata a jarní cibulku nakrájejte na malé kousky. Bazalku nasekejte, pár lístků ale nechte na ozdobu.
krok 4
Připravte dresink. V misce smíchejte bílý jogurt a majonézu. Přidejte citronovou šťávu a bazalku. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a vše dobře promíchejte.
krok 5
Natrhaný římský salát, vejce, chřest, rajčata a bílou část jarní cibulky vsypte do salátové mísy. Jemně promíchejte. Ozdobte zelenou částí jarní cibulky. Zalijte trochou dresinku. Zbytek dresinku naservírujte do misky, ozdobte lístky bazalky.