Pistáciový koláč
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 5 porcí
Suroviny
- 150 g hladká mouka
- 60 g cukr
- 100 g máslo
- 2 ks žloutky
- 5 ml voda
- 250 g mascarpone
- 30 ml smetana ke šlehání
- 200 g pistáciová pasta
- 70 g maliny
- 40 g pistácie
Postup přípravy
- KROK 1
Formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
- KROK 2
Na stůl nasypte mouku. Přidejte pokrájené máslo a pomocí nože promíchejte. Poté přidejte cukr, studenou vodu a žloutky. Vše rychle zpracujte rukama v těsto. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
- KROK 3
Rozpalte troubu na 200 °C.
- KROK 4
Těsto dejte na pomoučněnou pracovní desku. Poté je vyválejte na tloušťku asi 3 mm. Vložte je do dortové formy. Na těsto dejte pečící papír, který zatižte suchými fazolemi, hráškem nebo speciálními keramickými kuličkami.
- KROK 5
Formu s těstem vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Pak odstraňte pečicí papír s keramickými kuličkami. Dort pečte dalších 10 minut. Nakonec nechte vychladnout a vyndejte z formy.
- KROK 6
Vychlazené mascarpone smíchejte se 180 g pistáciové pasty. Hotový krém rozetřete na vychladlé křehké těsto.
- KROK 7
Na polevu smíchejte 30% smetanu s 20 g pistáciové pasty. Nalijte ji na koláč.
- KROK 8
Pistáciový koláč ozdobte čerstvými malinami a pistáciemi.