Čokoládová polévka
Dovedete si představit polévku snů? Tuhle tmavou čokoládovou můžeme jenom doporučit, jen ji podávejte až po jídle!
Na slaný karamel dejte cukr a 2 lžíce vody do malého rendlíku se silným dnem. Umístěte rendlík na mírný oheň a jemně kružte, až se cukr rozpustí. Zvyšte teplotu a nechte cukr probublávat a karamelizovat do oříškově hnědé barvy. Smetanu zatím zahřejte v jiném rendlíku k varu. Sundejte karamel z ohně a vlijte k němu smetanu, vhoďte máslo a vločky soli – buďte opatrní, karamel může vybublat. Jemně míchejte a zahřívejte, až bude karamel hladký a lesklý.
Na čokoládovou omáčku přiveďte mléko a smetanu k varu v malém rendlíku. Kousky čokolády dejte do žáruvzdorné misky. Nalijte mlékem a smetanou a míchejte, až se rozpustí a bude hladká.
Do smetany přidejte semínka vanilky a vyšlehejte dotuha. Pusinky a plátky banánu vmíchejte do šlehačky a pár plátků si nechte na ozdobu. Rozdělte do 2 misek a pokapejte slaným karamelem a čokoládovou omáčkou. Ozdobte zbývající plátky banánu a ihned podávejte.