Poháry s banánem a pusinkami, čokoládovou omáčkou a slaným karamelem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 2 porce
Suroviny
- 1/2 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 hotové pusinkové korpusy, rozdrobené na kousky
- 2 banány, nakrájené na plátky
Na slaný karamel
- 2 lžíce krupicový cukr
- 3 lžíce smetana ke šlehání
- 1 lžíce máslo
- 1 špetka vločková sůl
Na čokoládovou omáčku
- 2 lžíce plnotučné mléko
- 1 lžíce smetana ke šlehání
- 50 g tmavá čokoláda, nalámaná nebo nasekaná na malé kousky
Postup přípravy
- KROK 1
Na slaný karamel dejte cukr a 2 lžíce vody do malého rendlíku se silným dnem. Umístěte rendlík na mírný oheň a jemně kružte, až se cukr rozpustí. Zvyšte teplotu a nechte cukr probublávat a karamelizovat do oříškově hnědé barvy. Smetanu zatím zahřejte v jiném rendlíku k varu. Sundejte karamel z ohně a vlijte k němu smetanu, vhoďte máslo a vločky soli – buďte opatrní, karamel může vybublat. Jemně míchejte a zahřívejte, až bude karamel hladký a lesklý.
- KROK 2
Na čokoládovou omáčku přiveďte mléko a smetanu k varu v malém rendlíku. Kousky čokolády dejte do žáruvzdorné misky. Nalijte mlékem a smetanou a míchejte, až se rozpustí a bude hladká.
- KROK 3
Do smetany přidejte semínka vanilky a vyšlehejte dotuha. Pusinky a plátky banánu vmíchejte do šlehačky a pár plátků si nechte na ozdobu. Rozdělte do 2 misek a pokapejte slaným karamelem a čokoládovou omáčkou. Ozdobte zbývající plátky banánu a ihned podávejte.