Polenta s houbami
- Příprava a čas vaření
- Vaření -
- Snadné
- Porce 4
- 700ml vývarzeleninový
- 400ml mléko
- 250g polenta
- 2 mandleplátky
- 600g žampiony
- 1 cibule
- 1 česnek
- 150g špenátlisty
- 2 olivový olej
- 1 ocetbalsamikový
- ½ svazku petrželka
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- kcal464
- tuky22.5g
- nasycené5.5g
- sacharidy47.5g
- cukry12.5g
- vláknina7.5gbohatý na
- proteín16.5gbohatý na
- sůl2.5g
Postup přípravy
krok 1
Přiveďte v hrnci k varu zeleninový vývar a mléko. Metličkou vmíchejte polentu a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak hrnec sundejte ze sporáku, přiklopte poklicí a nechte polentu 20 minut odstát.
krok 2
Plátky mandlí opražte na sucho na pánvi, dokud nebudou hnědé a voňavé. Poté je dejte stranou. Houby očistěte, odkrojte suché stonky a nakrájejte na plátky. Cibuli a stroužek česneku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Špenát omyjte, nechejte okapat v cedníku a nahrubo nasekejte.
krok 3
Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olivový olej. Nejprve smažte cibuli po dobu 2-3 minut. Poté přidejte houby a česnek a opékejte 5 minut. Přidejte balzamikový ocet a restujte dalších 5 minut nezakryté, aby se tekutina z hub odpařila. Mezitím nasekejte petrželku.
krok 4
Špenátové listy vložte k houbám, přiklopte na chvilku poklicí. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí, pepřem a případně ještě balzamikovým octem.
krok 5
Hotovou polentu ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Pokud je potřeba, vmíchejte ještě trochu horké vody a rozdělte do čtyř misek. Nasypte na ni houby a zeleninu a ozdobte mandlemi a petrželkou.