reklama

Suroviny

  • 3 l vývaru zeleninového
  • 5 brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 1 mrkev oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 100 g mouky pšeničné hladké
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 plátky chleba nakrájené na kostičky
  • 1 lžička petrželky nasekané

Volitelná ozdoba

  • 50 g klobásy, nakrájené a osmažené

Postup přípravy

  • KROK 1

    Vývar dejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte brambory a mrkev spolu s bobkovými listy a novým kořením. Přikryjte pokličkou a vařte na středně nízkém ohni 30 minut, nebo dokud zelenina nebude velmi měkká.

  • KROK 2

    Na pánvi rozehřejte máslo a smažte cibuli 8-10 minut, dokud nebude měkká a lehce zlatavá. Přidejte mouku, promíchejte, aby vznikla jíška a smažte, dokud nezíská medovou barvu. Přidejte 2 lžíce vývaru do jíšky a míchejte, dokud nebude hladká, poté ji přidejte do zbytku vývaru a promíchejte, dokud se nespojí. Základ polévky opět přiveďte k varu a vařte 1 hodinu, dokud nebudou brambory měkké a polévka dokonale hustá.

  • KROK 3

    Na pánvi rozehřejte olej a osmažte chléb, dokud nebude zlatavý a křupavý. Polévku dochuťte a posypte nasekanou petrželkou. Při servírování můžete také přidat plátky osmažené klobásy.

reklama
reklama
reklama
reklama