Bramborová polévka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
Suroviny
- 3 l vývaru zeleninového
- 5 brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1 mrkev oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce másla
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 100 g mouky pšeničné hladké
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 plátky chleba nakrájené na kostičky
- 1 lžička petrželky nasekané
Volitelná ozdoba
- 50 g klobásy, nakrájené a osmažené
Postup přípravy
- KROK 1
Vývar dejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte brambory a mrkev spolu s bobkovými listy a novým kořením. Přikryjte pokličkou a vařte na středně nízkém ohni 30 minut, nebo dokud zelenina nebude velmi měkká.
- KROK 2
Na pánvi rozehřejte máslo a smažte cibuli 8-10 minut, dokud nebude měkká a lehce zlatavá. Přidejte mouku, promíchejte, aby vznikla jíška a smažte, dokud nezíská medovou barvu. Přidejte 2 lžíce vývaru do jíšky a míchejte, dokud nebude hladká, poté ji přidejte do zbytku vývaru a promíchejte, dokud se nespojí. Základ polévky opět přiveďte k varu a vařte 1 hodinu, dokud nebudou brambory měkké a polévka dokonale hustá.
- KROK 3
Na pánvi rozehřejte olej a osmažte chléb, dokud nebude zlatavý a křupavý. Polévku dochuťte a posypte nasekanou petrželkou. Při servírování můžete také přidat plátky osmažené klobásy.