Bramborová polévka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- 3 l vývaru zeleninového
- 5 bramboroloupaných a nakrájených na kostičky
- 1 mrkevoloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce másla
- 1 cibulenakrájená na kostičky
- 100 g mouky pšeničné hladké
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 plátky chlebanakrájené na kostičky
- 1 lžička petrželkynasekané
Volitelná ozdoba
- 50 g klobásynakrájené a osmažené
- kcal254
- tuky7gs nízkým obsahem
- nasycené2gs nízkým obsahem
- sacharidy36g
- cukry4g
- vláknina5g
- proteín10g
- sůl1.6g
Postup přípravy
krok 1
Vývar dejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte brambory a mrkev spolu s bobkovými listy a novým kořením. Přikryjte pokličkou a vařte na středně nízkém ohni 30 minut, nebo dokud zelenina nebude velmi měkká.
krok 2
Na pánvi rozehřejte máslo a smažte cibuli 8-10 minut, dokud nebude měkká a lehce zlatavá. Přidejte mouku, promíchejte, aby vznikla jíška a smažte, dokud nezíská medovou barvu. Přidejte 2 lžíce vývaru do jíšky a míchejte, dokud nebude hladká, poté ji přidejte do zbytku vývaru a promíchejte, dokud se nespojí. Základ polévky opět přiveďte k varu a vařte 1 hodinu, dokud nebudou brambory měkké a polévka dokonale hustá.
krok 3
Na pánvi rozehřejte olej a osmažte chléb, dokud nebude zlatavý a křupavý. Polévku dochuťte a posypte nasekanou petrželkou. Při servírování můžete také přidat plátky osmažené klobásy.