reklama

  • 25 g máslo
  • 1 lžíce rostlinný olej
  • 350 g svazek zeleného chřestu
    bez dřevnatých konců a nakrájený, špičky ponechané na ozdobu
  • 3 šalotky
    nakrájené najemno
  • 2 stroužky česneku
    podrcené
  • 2 velké hrsti špenátu
  • 700 ml zeleninový vývar
    (pokud možno čerstvý)
  • olivový olej
    na pokapání (není nutné)
  • křupavé pečivo (nejlépe kváskový chléb)
    k podávání (není nutné)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal101
  • tuky8g
  • nasycené4g
  • sacharidy4g
  • cukry4g
  • vláknina4g
  • proteín4g
  • sůl0.6g

Postup přípravy

  • krok 1

    Ve velkém hrnci rozehřejte máslo s olejem, dokud nezpění. Vložte špičky chřestu a pár minut opékejte, aby změkly. Vyjměte a dejte stranou.

  • krok 2

    Přidejte šalotku, stonky chřestu a česnek a restujte společně 5–10 minut, dokud kousky chřestu nezměknou, ale stále si uchovají světle zelenou barvu. Vložte špenát, promíchejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a poté rozmixujte tyčovým mixérem.

  • krok 3

    Dobře osolte a pokud je polévka moc hustá, přidejte trochu horké vody. Nalijte do misek a na každou umístěte špičky chřestu. Pokapejte olivovým olejem a podávejte s kváskovým chlebem, chcete-li.

reklama
reklama
reklama
reklama