Čočková polévka s kardamomem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 2-3 porce
Suroviny
- 1 ks cibule, velká, najemno nasekaná
- 2 velké stroužky česnek, utřený nebo prolisovaný
- 1 ks mrkev, velká, najemno nakrájená
- kousek zázvor o velikosti palce, oloupaný a najemno nakrájený
- 2 lžíce olej, slunečnicový, řepkový nebo arašídový
- ½ lžička kurkuma
- 10 kardamomové lusky, semínka
- 1 lžička kmín, semínka nebo mletý
- 100 g červená čočka
- 400 ml kokosové mléko, z plechovky
- 1 ks citron, kůra a šťáva
- špetka chilli vločky
- hrst petrželka nebo koriandr, nasekaná/ý
Postup přípravy
- KROK 1
Cibuli, česnek, mrkev a zázvor dejte do rendlíku, zakápněte olejem a pár minut opékejte do změknutí. Přidejte kurkumu, kardamom a kmín. Dobře promíchejte a ještě několik minut restujte na mírný stupeň, aby se koření rozvonělo.
- KROK 2
Do rendlíku přidejte čočku. Přilijte kokosové mléko z plechovky, tu následně naplňte vodou, kterou do rendlíku nalijte také. Směs přiveďte k varu, poté snižte na mírný stupeň a vařte 15 minut, aby čočka změkla a nabobtnala (neměla by však být na kaši, ale na skus). Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte, ale nechte v ní i pár kousků zeleniny nerozmixovaných.
- KROK 3
Vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru z citronu přímo do polévky, přidejte špetku soli, chilli vločky a jemně nasekanou petrželkou nebo koriandr. Vše promíchejte. Polévku rozdělte do misek a chcete-li, posypte ještě trochou citronové kůry.