Pikantní dýňová polévka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření -
- Snadné
- Porce 4
Suroviny
- 1 dýně, asi 1,5-2 kg (semena si ponechte – opražte je na suché pánvi k podávání)
- 1 lžíce garam masala
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1,5 lžičky chilli vloček nebo prášek, plus špetka
- 3 lžíce olivový olej
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 1 kousek zázvoru, oloupaný a jemně nasekaný
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 900 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání nebo crème fraîche, plus extra k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Předehřejte troubu na 180°C nebo na horkovzduch na 160°C. Dýni rozkrojte na poloviny a lžící vyberte semínka (viz tip níže). Neoloupanou dýni nakrájejte na klínky nebo kousky a vložte do mísy. Do malé misky dejte garam masalu, 1 lžičku koriandru a 1 lžičku kmínu, smíchejte se 2 lžícemi oleje a osolte. Dýni směsí pokapejte a dobře promíchejte, aby se v kořeněném oleji rovnoměrně obalila. Vysypte na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rozložte a pečte 40-45 minut. V polovině pečení otočte a pečte do změknutí dýně. Pak nechte několik minut vychladnout na plechu.
- KROK 2
Zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje ve velkém hrnci a smažte na něm cibuli se špetkou soli cca 10 minut, do změknutí. Pak přidejte oloupaný nastrouhaný zázvor, česnek, zbývající koření a chilli vločky a smažte ještě několik minut, dokud nebudou voňavé. Přilijte vývar a přiveďte k mírnému varu.
- KROK 3
Když je dýně dostatečně chladná na dotek, lžící vyjměte měkkou dužinu ze slupky. Přidejte měkkou dýni do hrnce s vývarem, slupky vyhoďte. Odstavte z ohně a polévku rozmixujte tyčovým mixérem do krémové a hladké konzistence. Ochuťte podle chuti, přidejte chilli nebo garam masalu, pokud chcete. Vraťte na mírný oheň, vmíchejte smetanu a už nevařte. Podávejte v miskách dozdobené smetanou a špetkou chilli. Ozdobte opraženými dýňovými semínky, pokud chcete.