Rychlá kulajda
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Porce 4
- 2 lžíce hladké mouky
- litr zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla
- 4 ks brambor
- 1 hrst hub
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 3 lžíce octa
- cukr
- kopr
- bobkový list
- nové koření
- kmín
- sůl
- pepř
- vejce
Postup přípravy
krok 1
V kastrolu rozpusťte vrchovatou lžíci másla a přidejte olej, aby bylo dno pokryté tukem. Přisypte 2–3 lžíce hladké mouky, podle toho, jak hustou polévku chcete, a míchejte, dokud jíška nezačne vonět a lehce nezhnědne.
krok 2
Do rozpálené jíšky přilijte vařící vývar nebo vodu a metličkou směs důkladně rozšlehejte.
krok 3
Přidejte nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby předem orestujte na rozpálené pánvi a poté přidejte do polévky. Vařte, dokud brambory nezměknou, což trvá asi 10–15 minut.
krok 4
Vyndejte bobkový list a nové koření. Do polévky přilijte smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolte, opepřete, přidejte kopr a dochuťte cukrem a octem. Poměr cukru a octa přizpůsobte své chuti, začněte s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi cukru a podle potřeby upravte.
krok 5
Vejce uvařte natvrdo ve skořápce zvlášť, nebo je tradičně připravte jako ztracená.