Zdravá rajčatová polévka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 6
Přejít na suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibulenakrájené
- 2 mrkvenakrájené
- 2 stroužky česnekurozdrcené
- 2 červené paprikynakrájené
- 1 sladký brambor (batát)oloupaný a nakrájený
- 2,4 kg rajčat
- 1 zeleninový nebo kuřecí bujón
- 1 lžička sušeného oregana
- 3 větvičky rozmarýnulisty otrhané a nasekané
- 70 ml smetany ke šlehání
- kcal198
- tuky10gs nízkým obsahem
- nasycené5gs nízkým obsahem
- sacharidy20g
- cukry14g
- vláknina5g
- proteín3g
- sůl0.2g
Postup přípravy
krok 1
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a smažte na něm cibuli 8-10 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Přidejte mrkev, česnek, papriky a sladký brambor. Duste dalších 10 minut, často míchejte a dávejte pozor, aby se česnek nespálil. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, bujón a bylinky. Přilijte 1 litr vody a přiveďte k varu. Přikryjte a vařte 20 minut, dokud kousky brambor nezměknou.
krok 2
Polévku rozmixujte dohladka ručním mixérem. Vmíchejte smetanu a dochuťte podle chuti. Hotovou polévku můžete uchovávat v chladu tři dny nebo zmraženou až 3 měsíce.