
Pošírované hrušky v kořeněném čaji
Pošírované hrušky v kořeněném čaji jsou bezlepkový dezert i rychlý kompot k nedělnímu obědu. Pokud ho budete servírovat pouze dospělím, nebojte se během vaření přilít pár kapek ovocné pálenky. Podávejte ideálně během sychravých podzimních dnů, kdy dezert zahřeje na těle i duši.
- 50 g hnědý cukr
- 1 lžíce medtekutý
- 1 lžíce zavařeninaz černého rybízu nebo brusinek
- 2 sáčky ovocný čajkořeněný, např. jablečnoskořicový
- 4 ks hruškypevné, oloupané, rozpůlené a vydlabané jádřince
- 1 hrst brusinkyčerstvé
- 1 jogurtnebo oslazený Crème fraîche s trochou pomerančové šťávy nebo kůry, k podávání
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal131
- tuky0g
- nasycené0g
- sacharidy34g
- cukry34g
- vláknina4g
- proteín1g
- sůl0.02g
Postup přípravy
krok 1
Cukr, med, zavařeninu a čajové sáčky dejte do velkého hrnce s 600 ml vody, přiveďte k varu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte půlky hrušek, zakryjte a vařte 12–15 minut, dokud hrušky nezměknou – zjistíte píchnutém špejle nebo špičkou nože.
krok 2
Vyjměte hrušky, zvyšte plamen, vhoďte brusinky a vařte několik minut, dokud nevznikne sirup. Čajové sáčky vyhoďte.
krok 3
Hrušky podávejte přelité teplým sirupem a lžící ochuceného crème fraîche nebo jogurtu.