Křupavé pečené brambory
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 6
- 4 lžíce řepkového oleje
- 1,5 kg brambornakrájených na čtvrtky, slupky si ponechte
- 50 g másla
- 3 citronový tymián
- 6 stroužků česnekulehce rozmáčknutých
- 1 lžíce mořské soli
- kcal233
- tuky11g
- nasycené4g
- sacharidy29g
- cukry1g
- vláknina3g
- proteín3g
- sůl0.1g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 220 °C nebo na 200°C s ventilátorem. Nalijte olej na velký plech vhodný na pečení a vložte do trouby, aby se olej rozehřál.
krok 2
Velký hrnec s osolenou vodou přiveďte k varu, přidejte brambory i slupky (pro silnější chuť) a vařte 8-10 minut. Brambory sceďte a slupky vyhoďte. Brambory nechte 15 minut oschnout na páře, pak je vraťte do hrnce, přikryjte pokličkou a jemně protřepejte, aby se okraje lehce zdrsnily.
krok 3
Vyjměte plech z trouby a položte přímo na sporák na střední teplotu. Do horkého oleje přidejte máslo a pomocí kleští přidávejte brambory na plech, jeden po druhém, opatrně je otáčejte v tuku a nechávejte mezi nimi trochu místa. Snižte teplotu trouby na 200°C nebo na 180°C s ventilátorem. Mezi brambory vložte citronový tymián spolu s česnekem. Posypte mořskou solí a vraťte do trouby, kde pečte 1 hodinu, občas je otočte, až budou zlatavé a křupavé.