reklama

  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 1,5 kg brambor
    nakrájených na čtvrtky, slupky si ponechte
  • 50 g másla
  • 3 citronový tymián
  • 6 stroužků česneku
    lehce rozmáčknutých
  • 1 lžíce mořské soli

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal233
  • tuky11g
  • nasycené4g
  • sacharidy29g
  • cukry1g
  • vláknina3g
  • proteín3g
  • sůl0.1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 220 °C nebo na 200°C s ventilátorem. Nalijte olej na velký plech vhodný na pečení a vložte do trouby, aby se olej rozehřál.

  • krok 2

    Velký hrnec s osolenou vodou přiveďte k varu, přidejte brambory i slupky (pro silnější chuť) a vařte 8-10 minut. Brambory sceďte a slupky vyhoďte. Brambory nechte 15 minut oschnout na páře, pak je vraťte do hrnce, přikryjte pokličkou a jemně protřepejte, aby se okraje lehce zdrsnily.

  • krok 3

    Vyjměte plech z trouby a položte přímo na sporák na střední teplotu. Do horkého oleje přidejte máslo a pomocí kleští přidávejte brambory na plech, jeden po druhém, opatrně je otáčejte v tuku a nechávejte mezi nimi trochu místa. Snižte teplotu trouby na 200°C nebo na 180°C s ventilátorem. Mezi brambory vložte citronový tymián spolu s česnekem. Posypte mořskou solí a vraťte do trouby, kde pečte 1 hodinu, občas je otočte, až budou zlatavé a křupavé.

reklama
reklama
reklama
reklama