Pikantní indická rýže
- Příprava a čas vaření
- Příprava -
- Velmi snadné
- 4 porce
Suroviny
- 1 hrnek dlouhozrnná rýže
- 2 ks cibule, nakrájená
- 2 lžíce slunečnicový olej
- 1/2 lžičky kurkuma
- 1 ks skořice celá
- 6 ks kardamom
- 1 lžička římský kmín
- 1 hrst sultánky a pražené kešu oříšky
Postup přípravy
- KROK 1
Ve velké pánvi opékejte na slunečnicovém oleji cibuli 10 – 12 minut dozlatova.
- KROK 2
Do velkého kastrolu nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte vrchovatou lžičku soli – voda začne zběsile bublat. Přidejte kurkumu a ruličku skořice. Vsypte rýži, jednou promíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté oheň trochu stáhněte, aby se voda porád mírně vařila. Vařte odkryté, bez míchání 10 minut. Pak ochutnejte. Pokud je rýže ještě tvrdá, vařte ještě minutu a znovu ochutnejte. Až bude hotová, rýži sceďte a propláchněte horkou vodou.
- KROK 3
Ve velké pánvi orestujte nakrájenou cibuli a přidejte do ní rozdrcená semínka kardamomu a římský kmín.
- KROK 4
Přidejte do pánve velkou hrst sultánek a pražených kešu oříšků a nakonec vmíchejte horkou okapanou rýži. Rýže se skvěle hodí ke kari nebo ke grilovanému masu či rybě.