Snadný chléb ze sody (soda bread)
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 1 porce (10 krajíců)
Přejít na suroviny
- 500 g celozrnná mouka
- 2 lžička mořská sůl
- 1 lžička jedlá soda
- 1 lžíce jemně nasekaný rozmarýnvolitelné
- 400 ml plnotučné mléko
- 1 citronpouze šťáva
- 2 lžičky med
- kcal207
- tuky2g
- nasycené1g
- sacharidy36g
- cukry4g
- vláknina5g
- proteín7g
- sůl1.3g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). V míse smíchejte mouku, sodu a mořskou sůl. Pokud chcete chléb dochutit rozmarýnem, přidejte i nasekaný rozmarýn.
krok 2
Ve džbánu smíchejte mléko s citronovou šťávou a počkejte minutu, až se promění v podmáslí. Poté vmíchejte med a celou směs nalijte do moučné směsi. Minutu míchejte nožem, dokud se vše nespojí v lepivé těsto.
krok 3
Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte bochník.
krok 4
Bochník položte na moukou vysypaný plech a ostrým nožem udělejte ze shora dostatečně hluboký kříž.
krok 5
Vložte do trouby a pečte 40 minut.
krok 6
Po vyndání z trouby nechte vychladnout na roštu, po lehkém zchladnutí nakrájejte a podávejte.