Pudinkové tartaletky s ostružinami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření -
- plus chlazení
- Snadné
- 6 koláčků
Suroviny
- 500 g křehké těsto
- mouka pšeničná hladká, na podsypání
- 1 špetka muškátový oříšek
- ¼ lžičky skořice mletá
Na náplň
- 3 ks vejce středně velké
- 100 g krupicový cukr
- 200 ml smetana ke šlehání
- 200 ml plnotučné mléko
- 1 ½ lžičky vanilkový extrakt
- 100 g ostružiny
Postup přípravy
- KROK 1
Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tloušťku asi 0,5 cm. Nastrouhejte na něj špetku muškátového oříšku, posypte mletou skořicí a těsto zabalte, aby se do něj zapracovalo koření. Následně ho opět rozválejte a vykrájejte z něj o trochu větší kolečka, než jsou vaše formičky na tartaletky (nebo košíčky). Těsto vtlačte do formiček, položte je na plech a nechte 30 minut chladit.
- KROK 2
Troubu rozehřejte na 200 °C. Formy s těstem vyložte malými kousky namačkaného pečícího papíru, naplňte fazolemi a pečte samotné 15–20 minut, dokud nebudou světle zlaté a ztuhnou. Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 10-15 minut, dokud nebudou upečené. Ochlaďte a poté ořízněte okraje malým ostrým zoubkovaným nožem.
- KROK 3
Snižte troubu na 150 °C. Ve velké míse vyšlehejte vejce a cukr. Smetanu, mléko a vanilku dejte do hrnce a přiveďte k varu. Nalijte na vaječnou směs, šlehejte a přes sítko opět vraťte do hrnce.
- KROK 4
Ostružiny rozdělte do formiček a přelijte je pudinkem, aby je co nejvíc zakrýval. Nastrouhejte na vrch trochu muškátového oříšku a pečte 20-30 minut. Budou hotové, jakmile budou kraje zpevněné, ale středy se ještě mírně chvějí, když s plechem na pečení zatřesete. Před servírováním nechte koláčky úplně vychladnout.