reklama

Suroviny

  • 500 g křehké těsto
  • mouka pšeničná hladká, na podsypání
  • 1 špetka muškátový oříšek
  • ¼ lžičky skořice mletá

Na náplň

  • 3 ks vejce středně velké
  • 100 g krupicový cukr
  • 200 ml smetana ke šlehání
  • 200 ml plnotučné mléko
  • 1 ½ lžičky vanilkový extrakt
  • 100 g ostružiny

Postup přípravy

  • KROK 1

    Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tloušťku asi 0,5 cm. Nastrouhejte na něj špetku muškátového oříšku, posypte mletou skořicí a těsto zabalte, aby se do něj zapracovalo koření. Následně ho opět rozválejte a vykrájejte z něj o trochu větší kolečka, než jsou vaše formičky na tartaletky (nebo košíčky). Těsto vtlačte do formiček, položte je na plech a nechte 30 minut chladit.

  • KROK 2

    Troubu rozehřejte na 200 °C. Formy s těstem vyložte malými kousky namačkaného pečícího papíru, naplňte fazolemi a pečte samotné 15–20 minut, dokud nebudou světle zlaté a ztuhnou. Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 10-15 minut, dokud nebudou upečené. Ochlaďte a poté ořízněte okraje malým ostrým zoubkovaným nožem.

  • KROK 3

    Snižte troubu na 150 °C. Ve velké míse vyšlehejte vejce a cukr. Smetanu, mléko a vanilku dejte do hrnce a přiveďte k varu. Nalijte na vaječnou směs, šlehejte a přes sítko opět vraťte do hrnce.

  • KROK 4

    Ostružiny rozdělte do formiček a přelijte je pudinkem, aby je co nejvíc zakrýval. Nastrouhejte na vrch trochu muškátového oříšku a pečte 20-30 minut. Budou hotové, jakmile budou kraje zpevněné, ale středy se ještě mírně chvějí, když s plechem na pečení zatřesete. Před servírováním nechte koláčky úplně vychladnout.

reklama
reklama
reklama
reklama