reklama

Suroviny

  • 25 g máslo
  • 2 cibule, velké, nakrájené na půl a na tenké plátky
  • 1 lžíce čerstvý tymián, lístky, plus několik snítek na ozdobu
  • 350 g křehké těsto, koupené
  • hladká mouka, na podsypání
  • 200 g uzená slanina, na kostičky
  • 300 g smetana ke šlehání
  • 100 ml mléko
  • 3 ks vejce velká
  • 2–3 špetky muškátový oříšek, plus extra na posypání
  • 140 g čedar, vyzrálý, nastrouhaný

Postup přípravy

  • KROK 1

    Ve velké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, přidejte proužky cibule a opékejte 20 minut za občasného míchání, dokud není cibule měkká a dozlatova opečená. Osolte, opepřete, vmíchejte lístky tymiánu a poté přendejte na talíř vychladnout.

  • KROK 2

    Troubu rozehřejte na 200 °C a vložte do ní plech. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu, dokud nebude dostatečně velké, abyste s ním vyložili dortovou nebo koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru 25 cm. Těsto by mělo po obvodu lehce přečuhovat. Pokud bude přesahovat příliš, nožem jej odkrojte. Těsto lehce přitlačte k formě a dno propíchejte vidličkou. Dejte chladit na 15 minut.

  • KROK 3

    Na připravené těsto položte pečící papír, na něj keramické nebo sušené fazole a pečte 15 minut na horkém plechu (předejdete tak rozmočenému dnu). Opatrně vyjměte pergamen a fazole a poté vraťte do trouby na dalších 10 minut, dokud korpus nebude vypadat upečeně, ale pozor ať není příliš hnědý.

  • KROK 4

    Mezitím dejte slaninu do pánve, ve které jste opékali cibuli (není třeba ji předem omývat ani přidávat olej) a opékejte 10 minut dozlatova. Vyklopte z pánve na kuchyňský papír, abyste odstranili přebytečný tuk. Smetanu, mléko a vejce rozšlehejte s muškátovým oříškem, osolte, opepřete a poté vmíchejte opečenou slaninu a polovinu sýra.

  • KROK 5

    Vyjměte plech s předpečeným koláčem z trouby a snižte teplotu na 190 °C. Na dno korpusu rovnoměrně nasypte karamelizovanou cibuli, vlijte směs slaniny a vajec, posypte zbylým sýrem, snítkami tymiánu a trochou muškátového oříšku. Pečte 25-30 minut dozlatova.

  • KROK 6

    Koláč nechte 10 minut uležet, poté vyjměte z formy a nakrájejte.

reklama
reklama
reklama
reklama