reklama

Suroviny

  • 300 g mražený hrášek
  • 3 lžíce olivový olej
  • hrst máta, lístky
  • 2 ks vejce
  • 284 ml smetana ke šlehání s vysokým obsahem tuku
  • 4 ks jarní cibulka, nadrobno nakrájená
  • 200 g jemný kozí sýr, rozdrobený

Na těsto

  • 280 g hladká mouka, plus navíc na poprášení
  • 140 g studené máslo, nakrájené na kousky

Postup přípravy

  • KROK 1

    Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Mouku a máslo dejte do mísy a konečky prstů je třete, dokud se úplně nepromísí a nedrolí. Přidejte 8 lžic studené vody a rukama vše spojte do kompaktního těsta, které vyválejte do tvaru koule. Těsto pak rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na placku o 5 cm větší než je forma o průměru 25 cm. Pomocí válečku ho nadzvedněte a přetáhněte přes dortovou formu tak, aby po stranách zůstalo přebytečné těsto. S pomocí kousku těsta zatlačte těsto k okrajům tak, aby vznikla „miska“, která tvoří quiche. 20 minut chlaďte v lednici nebo v mrazničce. Zatímco těsto chladne, vařte hrášek 3 minuty ve vroucí vodě, poté ho sceďte a opláchněte pod studenou vodou. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte hrášek s olivovým olejem, poté vmíchejte nasekanou mátu a okořeňte.

  • KROK 2

    Dno koláče lehce propíchejte vidličkou, pak ho vyložte velkým kruhem nepromastitelného papíru nebo fólie a naplňte fazolemi. Koláč pečte 20 minut, pak odstraňte papír a fazole a poté pokračujte v pečení 5 až 10 minut, dokud těsto nezhnědne.

  • KROK 3

    Zatímco se koláč peče, rozšlehejte vejce ve velké míse. Přidejte smetanu a vmíchejte cibuli. Dochuťte solí, pepřem či dalším kořením. Když je těsto hotové, lžící na něj rozprostřete hrášek, zalijte ho vaječnou směsí a nakonec posypte kozím sýrem. Pečte 20 až 25 minut, dokud neztuhne a nezezlátne. Nechte vychladnout, okraje těsta ořízněte, vyjměte a podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama