Bistro salát s baby špenátem
Rychlý bistro salát s baby špenátem oceníte jako samostatnou lehkou večeři, hodí se ovšem i jako sofistikovaná příloha. Jednoduchý salát, který snadno přizpůsobíte chutím návštěvy. Hotový ho máte do půl hodiny.
Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Mouku a máslo dejte do mísy a konečky prstů je třete, dokud se úplně nepromísí a nedrolí. Přidejte 8 lžic studené vody a rukama vše spojte do kompaktního těsta, které vyválejte do tvaru koule. Těsto pak rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na placku o 5 cm větší než je forma o průměru 25 cm. Pomocí válečku ho nadzvedněte a přetáhněte přes dortovou formu tak, aby po stranách zůstalo přebytečné těsto. S pomocí kousku těsta zatlačte těsto k okrajům tak, aby vznikla „miska“, která tvoří quiche. 20 minut chlaďte v lednici nebo v mrazničce. Zatímco těsto chladne, vařte hrášek 3 minuty ve vroucí vodě, poté ho sceďte a opláchněte pod studenou vodou. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte hrášek s olivovým olejem, poté vmíchejte nasekanou mátu a okořeňte.
Dno koláče lehce propíchejte vidličkou, pak ho vyložte velkým kruhem nepromastitelného papíru nebo fólie a naplňte fazolemi. Koláč pečte 20 minut, pak odstraňte papír a fazole a poté pokračujte v pečení 5 až 10 minut, dokud těsto nezhnědne.
Zatímco se koláč peče, rozšlehejte vejce ve velké míse. Přidejte smetanu a vmíchejte cibuli. Dochuťte solí, pepřem či dalším kořením. Když je těsto hotové, lžící na něj rozprostřete hrášek, zalijte ho vaječnou směsí a nakonec posypte kozím sýrem. Pečte 20 až 25 minut, dokud neztuhne a nezezlátne. Nechte vychladnout, okraje těsta ořízněte, vyjměte a podávejte.