Risotto s uzeným lososem a citronem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 4
- 1 cibulenakrájená najemno
- 2 lžíce olivový olej
- 350 g rýže na risottonapř. Arborio
- 1 stroužek česnekunakrájený najemno
- 1,5 litr zeleninový vývarhorký
- 170 g uzený losostři čtvrtiny nakrájené
- 85 g mascarpone
- 3 lžíce hladkolistá petrželkanasekaná najemno
- kůra z 1 citronujemně nastrouhaná plus vymačkaná šťáva
- hrst rukola
- kcal500
- tuky15g
- nasycené5g
- sacharidy75g
- cukry5g
- vláknina4g
- proteín21g
- sůl2.58g
Postup přípravy
krok 1
Na oleji opékejte 5 minut cibuli. Přidejte rýži a česnek a za stálého míchání vařte 2 minuty. Zalijte třetinou vývaru a nastavte kuchyňskou minutku na 20 minut. Vařte za občasného míchání, dokud se vývar nevstřebá. Poté přidejte polovinu zbývajícího vývaru a pokračujte ve vaření za častého míchání, opět dokud se vývar nevstřebá.
krok 2
Zalijte poslední částí vývaru, promíchejte a poté nechte probublat, dokud nebude risotto uvařené a krémové. Stáhneme z ohně, přidejte nakrájeného lososa, mascarpone, petrželku a citronovou kůru. Opepřete trochou čerstvě mletého černého pepře, ale nesolte, losos je slaný dost. Nechte 5 minut stát, poté ochutnejte a podle chuti přidejte trochu citronové šťávy. Podávejte se zbylým lososem (natrhaným nahrubo) a trochou rukoly.