Slávky s rajčaty a chilli
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 2 porce
Suroviny
- 2 ks rajčata, zralá
- 2 lžíce olivový olej
- 1 stroužek česnek, nadrobno nakrájený
- 1 ks šalotka, nadrobno nakrájená
- 1 ks červená nebo zelená chilli paprička, zbavená semínek a nadrobno nakrájená
- malá sklenička suché bílé víno
- 1 lžička rajčatový protlak
- špetka cukru
- 1 kg slávky, očištěné
- hrst bazalka, listy
Postup přípravy
- KROK 1
Rajčata dejte do žáruvzdorné mísy. Zalijte je vroucí vodou, nechte 3 minuty odstát, poté je sceďte a oloupejte. Dále je rozčtvrťte, vydlabejte lžičkou a dejte pryč semínka. Dužinu rajčat nahrubo nakrájejte.
- KROK 2
Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte česnek, šalotku, chilli papričku a mírně je 2-3 minuty restujte, dokud nezměknou. Přidejte víno a rajčata, protlak, cukr, pepř a sůl (slávky jsou přirozeně slané, proto dávejte pozor na množství použité soli). Dobře promíchejte a 2 minuty povařte.
- KROK 3
Přidejte slávky a opět promíchejte. Pánev zakryjte poklicí a duste 3-4 minuty, přičemž v polovině doby pánev protřepejte, aby se slávky otevřely.
- KROK 4
Vyhoďte všechny slávky, které zůstaly zavřené. Ostatní slávky rozdělte do dvou misek a přidejte lístky bazalky. Připravte si také velkou prázdnou mísu na odkládání prázdných skořápek.