Slávky s rajčaty a chilli
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 2 porce
- 2 ks rajčatazralá
- 2 lžíce olivový olej
- 1 stroužek česneknadrobno nakrájený
- 1 ks šalotkanadrobno nakrájená
- 1 ks červená nebo zelená chilli papričkazbavená semínek a nadrobno nakrájená
- malá sklenička suché bílé víno
- 1 lžička rajčatový protlak
- špetka cukru
- 1 kg slávkyočištěné
- hrst bazalkalisty
- kcal267
- tuky14g
- nasycené2g
- sacharidy11g
- cukry6.5g
- vláknina1g
- proteín20g
- sůl1.16g
Postup přípravy
krok 1
Rajčata dejte do žáruvzdorné mísy. Zalijte je vroucí vodou, nechte 3 minuty odstát, poté je sceďte a oloupejte. Dále je rozčtvrťte, vydlabejte lžičkou a dejte pryč semínka. Dužinu rajčat nahrubo nakrájejte.
krok 2
Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte česnek, šalotku, chilli papričku a mírně je 2-3 minuty restujte, dokud nezměknou. Přidejte víno a rajčata, protlak, cukr, pepř a sůl (slávky jsou přirozeně slané, proto dávejte pozor na množství použité soli). Dobře promíchejte a 2 minuty povařte.
krok 3
Přidejte slávky a opět promíchejte. Pánev zakryjte poklicí a duste 3-4 minuty, přičemž v polovině doby pánev protřepejte, aby se slávky otevřely.
krok 4
Vyhoďte všechny slávky, které zůstaly zavřené. Ostatní slávky rozdělte do dvou misek a přidejte lístky bazalky. Připravte si také velkou prázdnou mísu na odkládání prázdných skořápek.