Rychlá zelňačka jako od babičky
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
Suroviny
- lžíce máslo
- malá cibule, nakrájená nadrobno
- kousek slaniny, nakrájené nadrobno
- 3 ks klobása pikantní, nebo párek
- lžička červené papriky
- zeleninový vývar
- 3-4 brambory na kostky
- 6 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- bobkový list
- 250 g kysaného zelí
- sůl
- větší hrnek mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- jogurt, nebo zakysaná smetana
Postup přípravy
- KROK 1
Příprava základu: Na másle zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte na jemno nakrájenou slaninu a klobásku nebo párek nakrájený na kolečka a vše orestujte, dokud základ neprovoní celou kuchyni. Přidejte trochu papriky a krátce zarestujte, aby nezhořkla.
- KROK 2
Vaření: Zalijte směs vývarem (cca 1 litr), přidejte pokrájené brambory, bobkový list, pepř a nové koření. Vařte, dokud brambory nezměknou. Kysané zelí nechte okapat, případně ho pokrájejte a přidejte do hrnce. Povařte a osolte podle chuti.
- KROK 3
Zahuštění: Do polévky přidejte 0,4 litru mléka s rozmíchanou moukou (můžete nahradit Hraškou) a nechte zhoustnout. Jakmile polévka zhoustne, přidejte na zjemnění 3 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Podle chuti můžete přidat i lžíci cukru, pokud nemáte rádi příliš kyselou chuť.