reklama

Proč dát šanci červené čočce?

Tato drobná luštěnina se rychle vaří a má jemnou chuť, je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Díky své snadné přípravě a vynikajícím nutričním hodnotám je červená čočka oblíbenou složkou mnoha zdravých receptů.

Jednou z největších výhod červené čočky je její rychlá příprava. Na rozdíl od jiných luštěnin, které vyžadují dlouhé namáčení a vaření, červená čočka se uvaří za pouhých 10 až 15 minut. To z ní dělá ideální volbu pro rychlé obědy nebo večeře. Její jemná chuť a krémová konzistence po uvaření ji činí skvělou přísadou do polévek, dušených pokrmů, salátů i příloh.

Co skrývá červená čočka

Z nutričního hlediska je červená čočka skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, což ocení zejména vegetariáni a vegani. Obsahuje také značné množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení a přispívá k pocitu sytosti.

Mezi další prospěšné látky, které v červené čočce najdeme, patří železo, folát, vitamíny skupiny B a hořčík. Pravidelná konzumace červené čočky může přispět k udržení zdravého srdce, regulaci hladiny cukru v krvi a podpoře celkového zdraví.

Červená čočka v kuchyni

V kuchyni má červená čočka široké uplatnění. Můžete ji použít jako základ pro výživné polévky, jako je tradiční indická čočková polévka dhal, nebo ji přidat do zeleninových dušených pokrmů. Skvěle se hodí i do salátů.

Pro vegetariánské karbanátky nebo placičky je červená čočka také ideální surovinou, protože dobře drží tvar a snadno se kombinuje s různými bylinkami a kořením.

Červená čočka je díky svým vlastnostem a rychlé přípravě skutečným pokladem v každé kuchyni.


Jak na karbanátky z červené čočky?

  • 500 g červené čočky
    10-12 povařené doměkka
  • 1 ks mrkev
    nastrouhaná
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g strouhanky
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • citronová kůra
  • olivový olej

    Postup přípravy

    • krok 1

      Mrkev a česnek opečte za stálého míchání na troše oleje.

    • krok 2

      Polovinu čočky rozmělněte na kaši (v robotu, přes sítko). Druhou polovinu nechte v podobě zrnek - karbanátky tak budou mít příjemnou strukturu.

    • krok 3

      Pak všechnu čočku smíchejte s opečenou zeleninou, petrželkou, citronovou kůrou, osolte a opepřete. Postupně přisypávejte strouhanku, abyste po zpracování získali stejnoměrnou hmotu.

    • krok 4

      Z hmoty vytvarujte karbanátky a obalte je ve strouhance. Opečte je na mírném plameni na pánvi na troše olivového oleje, asi 5 minut z každé strany. Hned podávejte.

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama