Podzimní coleslaw
Oblíbený zelný salát coleslaw v podzimním kabátku ze směsi pražených semínek, ochucených sójovou omáčkou Tamari. Tímto lahodným přílohovým salátem báječně oživíte hovězí pečeni, kachní prsa i pečené kuře.
Nejprve si připravte kyjevské máslo. Do másla zašlehejte česnek, petržel a citronovou šťávu s trochou mletého pepře a soli. Umístěte máslo na kus potravinářské fólie, srolujte do špalku a dejte do lednice vychladit, dokud ho nebudete potřebovat.
Připravte si kořenící sůl tak, že smícháte všechny ingredience v malé misce a poté je odložte stranou. Máslo a sůl lze připravit až dva dny dopředu.
Na hranolky nakrájejte brambory na silné měsíčky o tloušťce prstu a vložte do hrnce se studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 5 minut, dokud se neuvaří. Opatrně sceďte, dejte na plech a nechte vychladnout.
Troubu rozehřejte na 220 °C. Položte kuře na rošt nebo drátěnou mřížku do malého pekáče. Pokud nemáte ani jedno, dejte kuře rovnou do pekáče. Z vychlazeného másla odřízněte dva plátky, jemně zvedněte kůži z kuřecích prsou a vtlačte tam máslo z obou stran. Kuře po celém těle osolte třetinou ochucené soli.
Kuře vložte do trouby a pečte 20 minut, poté vyjměte a otočte tak, aby bylo prsy dolů. Vraťte do trouby na dalších 20 minut. Opět vyndejte z trouby a otočte prsy nahoru, poté pečte posledních 20 minut, dokud nebude kůžička křupavá a zlatá.
Mezitím dejte olej do pekáče a položte na dno trouby. Vychladlé hranolky promíchejte s třetinou soli, poté je opatrně vložte do rozpáleného oleje a otáčejte je, dokud nebudou úplně obalené. Pečte 45 minut, občas otočte.
Vyjměte kuře z trouby a nechte 5 minut odpočinout. Kuřecí maso nakrájejte na porce a položte na talíř s plátky másla, které se na každé porci krásně rozpustí. Podávejte s hranolky a zbylou kořeněnou solí na kuře.