reklama

Suroviny

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g pórku, 80g nakrájeno podélně na proužky, zbytek jemně nakrájený
  • 75 g másla
  • 2 stonky řapíkatého celeru, jemně nakrájené
  • 2 mrkve, jemně nakrájené
  • 300 g rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio)
  • 175 ml bílého vína
  • 1,5 l horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 g strouhaného parmezánu, nebo veganská alternativa, plus extra na podávání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Rozehřejte 1 lžíci oleje ve velké pánvi s poklicí nebo silnostěnném hrnci na středním ohni. Přidejte 80 g pórku nakrájeného na proužky a smažte 5-8 minut, dokud nezíská zlatou barvu a vzhled podobný slámě. Vyjměte z pánve, olej ponechte, a dejte stranou. (Tento krok můžete přeskočit a všechen pórek přidat ve 2. kroku, ale osmažené proužky tvoří pěknou ozdobu na vrchu rizota.)

  • KROK 2

    Zbylý olej přidejte do pánve na mírné teplotě a přidejte 25 g másla, míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte nakrájený celer, mrkev a pórek. Dobře promíchejte, pak snižte teplotu a přikryjte poklicí. Smažte 15-20 minut, občas promíchejte, dokud celer, mrkev a pórek nezměknou. Přidejte rýži a promíchejte, aby se obalila v máslové zelenině, pak zvyšte teplotu na střední a vařte 2 minuty, dokud rýže nezezlátne. Zalijte bílým vínem, promíchejte a vařte několik minut, dokud se alkohol neodpaří. Dobře okořeňte.

  • KROK 3

    Přidejte naběračku horkého vývaru a míchejte, dokud se úplně nevstřebá. Nalijte další naběračku, znovu promíchejte, zatímco rýže ji vstřebává, a opakujte, dokud se nespotřebuje všechen vývar a rýže není al dente – to by mělo trvat asi 20 minut. Pokud vývar dojde, můžete dolít potřebné množství vroucí vody. Odstavte z ohně a vmíchejte sýr a zbylé máslo. Podávejte v miskách nebo na talířích, posypané trochou strouhaného parmezánu a smaženými pórkovými proužky.

reklama
reklama
reklama
reklama