reklama

  • 1 květák
    (asi 800 g)
  • 1 červená cibule
    nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g basmati rýže
  • 50 g sušených brusinek
    rozinek nebo sultánek

Na zálivku

  • 3 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 stroužek česneku
    rozdrcený
  • 2 šalotky
    jemně nakrájené
  • 50 g zelených oliv bez pecek
    nahrubo nakrájené
  • 80 g fety
    rozdrobené
  • 5 g listů máty
    jemně nakrájených
  • 10 g petrželky
    jemně nakrájené, plus pár celých listů na servírování

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal302
  • tuky7g
  • nasycené2g
  • sacharidy49g
  • cukry11g
  • vláknina4g
  • proteín9g
  • sůl1.2g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 240 °C nebo na 220 °C na horkovzduch. Odstraňte z květáku všechny nevzhledné vnější listy, pak ho nakrájejte na růžičky a stonky a listy nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Vše vložte do mísy s cibulí a olivovým olejem, osolte, promíchejte a odložte stranou.

  • krok 2

    Rýži vsypte do sítka a důkladně propláchněte pod studenou tekoucí vodou, dokud voda není čirá. Vložte do velké zapékací mísy spolu s brusinkami, rozinkami nebo sultánkami, přidejte 1 lžičku mořské soli a pepř podle chuti. Zalijte 700 ml vroucí vody a přidejte směs květáku a cibule. Přikryjte vrstvou alobalu a dobře utěsněte. Pečte 25–30 minut, poté odstraňte alobal a pečte dalších 5 minut, dokud není rýže uvařená a veškerá tekutina vstřebaná. Nechte stát 5 minut.

  • krok 3

    Mezitím v míse smíchejte ocet, olivový olej, med a česnek. Přidejte zbylé ingredience na zálivku, promíchejte, dochuťte a odložte stranou. Uvařenou rýži načechrejte vidličkou a přelijte zálivkou. Na servírování posypte celými listy petržele.

reklama
reklama
reklama
reklama