
Zapečená rýže s květákem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 8
- 1 květák(asi 800 g)
- 1 červená cibulenakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g basmati rýže
- 50 g sušených brusinekrozinek nebo sultánek
Na zálivku
- 3 lžíce vinného octa
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 stroužek česnekurozdrcený
- 2 šalotkyjemně nakrájené
- 50 g zelených oliv bez peceknahrubo nakrájené
- 80 g fetyrozdrobené
- 5 g listů mátyjemně nakrájených
- 10 g petrželkyjemně nakrájené, plus pár celých listů na servírování
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal302
- tuky7g
- nasycené2g
- sacharidy49g
- cukry11g
- vláknina4g
- proteín9g
- sůl1.2g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 240 °C nebo na 220 °C na horkovzduch. Odstraňte z květáku všechny nevzhledné vnější listy, pak ho nakrájejte na růžičky a stonky a listy nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Vše vložte do mísy s cibulí a olivovým olejem, osolte, promíchejte a odložte stranou.
krok 2
Rýži vsypte do sítka a důkladně propláchněte pod studenou tekoucí vodou, dokud voda není čirá. Vložte do velké zapékací mísy spolu s brusinkami, rozinkami nebo sultánkami, přidejte 1 lžičku mořské soli a pepř podle chuti. Zalijte 700 ml vroucí vody a přidejte směs květáku a cibule. Přikryjte vrstvou alobalu a dobře utěsněte. Pečte 25–30 minut, poté odstraňte alobal a pečte dalších 5 minut, dokud není rýže uvařená a veškerá tekutina vstřebaná. Nechte stát 5 minut.
krok 3
Mezitím v míse smíchejte ocet, olivový olej, med a česnek. Přidejte zbylé ingredience na zálivku, promíchejte, dochuťte a odložte stranou. Uvařenou rýži načechrejte vidličkou a přelijte zálivkou. Na servírování posypte celými listy petržele.