Salát z potočnice se slaninou a vejcem naměkko
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Plus marinování
- Velmi snadné
- Porce 2
- 2 velká vejcepokojové teploty
- 1 šalotkanasekaná nadrobno
- 1 lžíce červený vinný ocet
- 1 vchrovatá lžička lžička hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce řepkový olej
- hrst nasekané pažitkynení nutné
- 4 silné plátky slaniny
- 2 plátky toustový chlebanebo bílý kvasový chléb
- 2 hrsti potočnicezbavené tuhých stonků
- kcal438
- tuky28g
- nasycené6g
- sacharidy26g
- cukry1g
- vláknina2g
- proteín21g
- sůl3.3g
Postup přípravy
krok 1
Vejce dejte do rendlíku se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty, poté přendejte do misky s ledovou vodou a nechte zcela vychladnout. Pak opatrně oloupejte. Ponechte vejce v ledové vodě, dokud nedokončíte celé jídlo, maximálně však ponechte vejce ve vodě 1 hodinu.
krok 2
Smíchejte šalotku s octem a špetkou soli a nechte pár minut stát, aby zkřehla a ztratila trochu na štiplavosti. Pak vešlehejte hořčici, olej a pažitku (pokud používáte) na zálivku.
krok 3
Gril v troubě rozehřejte na nízkou teplotu a slaninu zvolna pod grilem opečte dokřupava. Vyjměte a uvolněným tukem ze slaniny potřete pečivo. Vložte pod gril chléb a grilujte asi 1 minutu z každé strany, dokud nebude křupavý, poté nakrájejte na proužky a udržujte v teple.
krok 4
Těsně před podáváním znovu uvařte vodu v rendlíku a vložte do ní vejce. Vařte 1 minutu, aby se znovu prohřálo. Zálivku promíchejte s potočnicí a rozdělte na 2 talíře. Navrch dejte vejce a 2 plátky slaniny. Podávejte s opečenými proužky pečiva.