Salát z potočnice se slaninou a vejcem naměkko
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Plus marinování
- Velmi snadné
- Porce 2
Suroviny
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 šalotka, nasekaná nadrobno
- 1 lžíce červený vinný ocet
- 1 vchrovatá lžička lžička hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce řepkový olej
- hrst nasekané pažitky, není nutné
- 4 silné plátky slaniny
- 2 plátky toustový chleba, nebo bílý kvasový chléb
- 2 hrsti potočnice, zbavené tuhých stonků
Postup přípravy
- KROK 1
Vejce dejte do rendlíku se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty, poté přendejte do misky s ledovou vodou a nechte zcela vychladnout. Pak opatrně oloupejte. Ponechte vejce v ledové vodě, dokud nedokončíte celé jídlo, maximálně však ponechte vejce ve vodě 1 hodinu.
- KROK 2
Smíchejte šalotku s octem a špetkou soli a nechte pár minut stát, aby zkřehla a ztratila trochu na štiplavosti. Pak vešlehejte hořčici, olej a pažitku (pokud používáte) na zálivku.
- KROK 3
Gril v troubě rozehřejte na nízkou teplotu a slaninu zvolna pod grilem opečte dokřupava. Vyjměte a uvolněným tukem ze slaniny potřete pečivo. Vložte pod gril chléb a grilujte asi 1 minutu z každé strany, dokud nebude křupavý, poté nakrájejte na proužky a udržujte v teple.
- KROK 4
Těsně před podáváním znovu uvařte vodu v rendlíku a vložte do ní vejce. Vařte 1 minutu, aby se znovu prohřálo. Zálivku promíchejte s potočnicí a rozdělte na 2 talíře. Navrch dejte vejce a 2 plátky slaniny. Podávejte s opečenými proužky pečiva.