reklama

Suroviny

  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 šalotka, nasekaná nadrobno
  • 1 lžíce červený vinný ocet
  • 1 vchrovatá lžička lžička hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce řepkový olej
  • hrst nasekané pažitky, není nutné
  • 4 silné plátky slaniny
  • 2 plátky toustový chleba, nebo bílý kvasový chléb
  • 2 hrsti potočnice, zbavené tuhých stonků

Postup přípravy

  • KROK 1

    Vejce dejte do rendlíku se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty, poté přendejte do misky s ledovou vodou a nechte zcela vychladnout. Pak opatrně oloupejte. Ponechte vejce v ledové vodě, dokud nedokončíte celé jídlo, maximálně však ponechte vejce ve vodě 1 hodinu.

  • KROK 2

    Smíchejte šalotku s octem a špetkou soli a nechte pár minut stát, aby zkřehla a ztratila trochu na štiplavosti. Pak vešlehejte hořčici, olej a pažitku (pokud používáte) na zálivku.

  • KROK 3

    Gril v troubě rozehřejte na nízkou teplotu a slaninu zvolna pod grilem opečte dokřupava. Vyjměte a uvolněným tukem ze slaniny potřete pečivo. Vložte pod gril chléb a grilujte asi 1 minutu z každé strany, dokud nebude křupavý, poté nakrájejte na proužky a udržujte v teple.

  • KROK 4

    Těsně před podáváním znovu uvařte vodu v rendlíku a vložte do ní vejce. Vařte 1 minutu, aby se znovu prohřálo. Zálivku promíchejte s potočnicí a rozdělte na 2 talíře. Navrch dejte vejce a 2 plátky slaniny. Podávejte s opečenými proužky pečiva.

reklama
reklama
reklama
reklama