Fazolový salát se slaninou a vejcem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 6 porcí
- 750g salátové brambory
- 3 vejce
- 200g fazolky zelenéočištěné
- 6 slanina
- 100g Kalamata olivylze využít bez pecek i s peckami
- 100g baby špenát
Na zálivku
- 1 stroužek česnekrozmačkaný
- 3 lžíce olivový olej
- 1 lžíce vinný ocetz bílého či červeného vína či cideru,
- 1 lžička hořčice dijonská
- 2 lžičky kaparyokapané
- 2 filety z ančovičekna drobno nakrájené, volitelné
- hrst krutonykupované, k podávání
- kcal303
- tuky18g
- nasycené4g
- sacharidy26g
- cukry3g
- vláknina3g
- proteín11g
- sůl1.85g
Postup přípravy
krok 1
Přiveďte k varu velký hrnec vody, přidejte sůl, poté vhoďte brambory a nastavte časovač na 20 minut. Po 12 minutách do pánve přidejte vejce a ujistěte se, že jsou ponořená. Po dalších 4 minutách přidejte zelené fazolky. Po uplynutí doby vaření vše sceďte v cedníku a poté zchlaďte pod studenou vodou.
krok 2
Zatímco se vše vaří, rozpalte gril na vysokou teplotu. Slaninu grilujte asi 8 minut, v polovině otočte. Opékejte, dokud nebude křupavá a zlatavá. Po opečení ji nakrájejte na kousky velikosti sousta. Ve vzduchotěsné nádobě prošlehejte mixérem všechny přísady na zálivku s trochou koření.
krok 3
Vejce oloupejte a brambory nakrájejte na poloviny. Brambory, fazole, olivy, špenát a slaninu navrstvěte v uvedeném pořadí do velké nádoby a navrch položte vejce. Před podáváním uchovávejte v chladu.
krok 4
Těsně před jídlem vejce vyndejte a rozkrojte napůl. Zálivku znovu protřepejte (případně prošlehejte) a poté většinu zálivky nalijte na salát. Vejce a krutony rozprostřete navrch a pokapejte vejce zbylou zálivkou.