reklama

  • 750g salátové brambory
  • 3 vejce
  • 200g fazolky zelené
    očištěné
  • 6 slanina
  • 100g Kalamata olivy
    lze využít bez pecek i s peckami
  • 100g baby špenát

Na zálivku

  • 1 stroužek česnek
    rozmačkaný
  • 3 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce vinný ocet
    z bílého či červeného vína či cideru,
  • 1 lžička hořčice dijonská
  • 2 lžičky kapary
    okapané
  • 2 filety z ančoviček
    na drobno nakrájené, volitelné
  • hrst krutony
    kupované, k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal303
  • tuky18g
  • nasycené4g
  • sacharidy26g
  • cukry3g
  • vláknina3g
  • proteín11g
  • sůl1.85g

Postup přípravy

  • krok 1

    Přiveďte k varu velký hrnec vody, přidejte sůl, poté vhoďte brambory a nastavte časovač na 20 minut. Po 12 minutách do pánve přidejte vejce a ujistěte se, že jsou ponořená. Po dalších 4 minutách přidejte zelené fazolky. Po uplynutí doby vaření vše sceďte v cedníku a poté zchlaďte pod studenou vodou.

  • krok 2

    Zatímco se vše vaří, rozpalte gril na vysokou teplotu. Slaninu grilujte asi 8 minut, v polovině otočte. Opékejte, dokud nebude křupavá a zlatavá. Po opečení ji nakrájejte na kousky velikosti sousta. Ve vzduchotěsné nádobě prošlehejte mixérem všechny přísady na zálivku s trochou koření.

  • krok 3

    Vejce oloupejte a brambory nakrájejte na poloviny. Brambory, fazole, olivy, špenát a slaninu navrstvěte v uvedeném pořadí do velké nádoby a navrch položte vejce. Před podáváním uchovávejte v chladu.

  • krok 4

    Těsně před jídlem vejce vyndejte a rozkrojte napůl. Zálivku znovu protřepejte (případně prošlehejte) a poté většinu zálivky nalijte na salát. Vejce a krutony rozprostřete navrch a pokapejte vejce zbylou zálivkou.

reklama
reklama
reklama
reklama