Gravlax s krémovým okurkovým salátem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Plus nasolování zeleniny
- Velmi snadné
- 4 porce
- 1/2 velká okurka
- 1 malý fenykl
- 2 lžíce plnotučná smetana
- 2 lžičky bílý vinný ocet
- 1 lžička hořčice dijonská
- malý svazek koprnasekaný, plus trochu navíc na servírování
- 300 g (asi 8 plátků) gravadlax
- hnědý chlebak podávání
- máslok podávání
- kcal184
- tuky11g
- nasycené4g
- sacharidy3g
- cukry2g
- vláknina2g
- proteín18g
- sůl3.35g
Postup přípravy
krok 1
Z okurky sloupněte proužky slupky (ponechejte ale alespoň část slupky na okurce) a podélně ji rozpůlte. Lžičkou vydlabejte semínka, nakrájejte na kolečka a vložte do cedníku nebo síta nad miskou. Odstraňte vnější vrstvu fenyklu a fenykl rozčtvrťte. Vyřízněte jádro a fenykl nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte fenykl dohromady s okurkou, bohatě nasolte a nechte 10 minut macerovat.
krok 2
Když je zelenina osolená, ochutnejte kousek okurky. Pokud by byl příliš slaný, opláchněte je. Pokud je chuť v pořádku, pouze zeleninu lehce pomačkejte. V samostatné misce smíchejte smetanu, ocet, hořčici a kopr a dochuťte mletým černým pepřem. Zeleninu vhoďte do smetanové zálivky, zamíchejte a podávejte s několika plátky gravadlaxu. Těsně před podáváním posypejte koprem a podávejte s kousky hnědého chleba s máslem.