reklama

  • 1/2 velká okurka
  • 1 malý fenykl
  • 2 lžíce plnotučná smetana
  • 2 lžičky bílý vinný ocet
  • 1 lžička hořčice dijonská
  • malý svazek kopr
    nasekaný, plus trochu navíc na servírování
  • 300 g (asi 8 plátků) gravadlax
  • hnědý chleba
    k podávání
  • máslo
    k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal184
  • tuky11g
  • nasycené4g
  • sacharidy3g
  • cukry2g
  • vláknina2g
  • proteín18g
  • sůl3.35g

Postup přípravy

  • krok 1

    Z okurky sloupněte proužky slupky (ponechejte ale alespoň část slupky na okurce) a podélně ji rozpůlte. Lžičkou vydlabejte semínka, nakrájejte na kolečka a vložte do cedníku nebo síta nad miskou. Odstraňte vnější vrstvu fenyklu a fenykl rozčtvrťte. Vyřízněte jádro a fenykl nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte fenykl dohromady s okurkou, bohatě nasolte a nechte 10 minut macerovat.

  • krok 2

    Když je zelenina osolená, ochutnejte kousek okurky. Pokud by byl příliš slaný, opláchněte je. Pokud je chuť v pořádku, pouze zeleninu lehce pomačkejte. V samostatné misce smíchejte smetanu, ocet, hořčici a kopr a dochuťte mletým černým pepřem. Zeleninu vhoďte do smetanové zálivky, zamíchejte a podávejte s několika plátky gravadlaxu. Těsně před podáváním posypejte koprem a podávejte s kousky hnědého chleba s máslem.

reklama
reklama
reklama
reklama