Salát s grilovanými kalamáry
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- 25 minut plus marinování
- Snadné
- 6 porcí
- 800 g olihněčerstvé
- 3 ks limetykůra
- 2 lžíce extra panenský olivový olej
- 3 stroužky česnekrozmačknutý naplocho
- 1,5 lžičky pepřnahrubo namletý
Na salát
- 1 ks cibulevelká
- 1 ks mango
- 1 ks chilli paprička
- 400 g černé fazolev konzervě
- 3 ks avokádozralé
- 1 svazek koriandr
- extra panenský olivový olejna pokapání
- kcal374
- tuky21g
- nasycené4g
- sacharidy21g
- cukry11g
- vláknina7g
- proteín26g
- sůl0.4g
Postup přípravy
krok 1
Rozpalte gril. Mezitím olihně (kalamáry) marinujte alespoň 30 minut až 4 hodiny: Nejprve nařízněte těla olihní po celé ploše v 5mm až 1cm rozestupech na každé straně, prořízněte většinu masa, ale nechte strany nedotčené. Pokud jsou nějaké obzvlášť velké, rozřízněte je na polovinu. Vložte do nekovové misky s ostatními přísadami a nechte marinovat.
krok 2
Na salát smíchejte cibuli, mango a chilli s limetkovou šťávou (z limetek použitých na olihně) a špetkou soli. Nechte alespoň 10 minut odpočinout nebo dokud cibule nezrůžoví. Na jednu stranu misky přidejte fazole
krok 3
Avokádo rozpůlte, vypeckujte a vydlabejte do salátové mísy, poté přidejte hodně koření. Olihně dochuťte mořskou solí.
krok 4
Když je gril rozpálený, vložte na něj těla a chapadla. Grilujte ne déle než 1,5 minuty – až maso zneprůhlední a začne se smršťovat do spirál v místech, kde jste ho nařízli. Suroviny na salát párkrát promíchejte, přemístěte na talíř a usaďte na něj pečené kalamáry. Posypte koriandrem, pokapejte extra panenským olivovým olejem a podávejte s měsíčky limety.