Salát z kuřecího masa, brokolice a červené řepy s avokádovým pestem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 4
- 250 g stonková brokolice
- 2 lžička avokádový olej
- 3 kuřecí prsa bez kůže
- 1 červená cibulenakrájená na tenká kolečka
- 100 g potočnice
- 2 syrová červená řepa(asi 175g), oloupaná a nastrouhaná nebo nakrájená na sirky
- 1 lžička černucha setá
Na avokádové pesto
- 1 svazek bazalka
- 1 avokádo
- 1/2 stroužek česnekuprolisovaný
- 25 g vlašské ořechynasekané nahrubo
- 1 lžíce avokádový olej
- 1 citronštáva vymačkaná a kůra jemně nastrouhaná
- kcal320
- tuky18g
- nasycené3g
- sacharidy8g
- cukry6g
- vláknina6g
- proteín29g
- sůl0.3g
Postup přípravy
krok 1
Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody, vložte brokolici a vařte 2 minuty. Sceďte a poté propláchněte ledovou vodou, aby si zachovala barvu. Rozehřejte na pánvi 1⁄2 lžičky řepkového oleje, vložte okapanou brokolici a opékejte 2–3 minuty. Restujte a míchejte, dokud trochu nezhnědne. Pak vyjměte z pánve a dejte stranou. Kuře potřete zbylým olejem, osolte, opepřete. Na rozpálené pánvi opékejte 3–4 minuty z každé strany nebo dokud nebude maso propečené. Nechte vychladnout a poté nakrájejte nebo natrhejte na větší kousky.
krok 2
Připravte pesto. Z bazalky oberte lístky a hrst si nechte stranou na vrch salátu. Zbytek dejte do nádobky food processoru. Vydlabejte dužinu z avokáda a přidejte do food processoru a bazalkou spolu s česnekem, vlašskými ořechy, olejem, 1 lžící citronové šťávy, 2–3 lžícemi studené vody a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Rozmixujte do hladka a poté přesuňte do misky. Nakrájenou cibuli zalijte zbylou citronovou šťávou a nechte pár minut odležet.
krok 3
Navršte na servírovací talíř či tác potočnici. Brokolici a cibuli promíchejte s citronovou šťávou, ve které se marinovala cibule. Navrch přidejte červenou řepu, ale nevmíchávejte ji. Pak přidejte navrch kuře. Posypte odloženými lístky bazalky, nastrouhanou citronovou kůru a semeny černuchy a podávejte s avokádovým pestem.