Schwarzwaldské zmrzlinové poháry s brownies
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 4 porce
Suroviny
Na zmrzlinu
- 600 ml smetana ke šlehání
- 140 g krupicový cukr
- 4 ks žloutek
- ½ lžičky vanilkový extrakt
- 200 g tmavá čokoláda (70%), + navíc na ozdobu
Na třešňovou omáčku
- 200 g kompotované třešně
- 2 lžíce kirch nebo třešňovice
K podávání
- 150 g smetana ke šlehání
- 2 lžičky moučkový cukr
- 2 kostky brownies, viz níže
Na brownies
- 200 g máslo + navíc na vymazání formy
- 175 g třtinový cukr
- 140 g krupicový cukr
- 4 ks vejce
- 50 g mleté mandle
- 50 g mouka pšeničná hladká
- 200 g tmavá čokoláda
Postup přípravy
- KROK 1
Na zmrzlinu nalijte smetanu do rendlíku a přiveďte k varu. Prošlehejte společně cukr, žloutky a vanilku. Přilijte 2 lžíce horké smetany a zašlehejte do vaječné směsi. Vaječnou směs nalijte do rendlíku se smetanou, snižte teplotu a poté za stálého míchání několik minut vařte, dokud žloutkový krém nezhoustne a neulpívá na zadní straně vařečky. Stáhněte.
- KROK 2
Čokoládu opatrně rozpusťte nad vodní lázní a poté vmíchejte do mísy se žloutkovým krémem. Když směs vychladne, vlijte do zmrzlinovače a nechte umíchat zmrzlinu podle pokynů výrobce.
- KROK 3
Chcete-li připravit třešňovou omáčku, sceďte třešně, slitou tekutinu vlijte do rendlíku a třešně prozatím odložte stranou. K třešňové šťávě vlijte kirsch nebo třešňovici a vařte 5 minut, nebo dokud nezíská sirupovitou konzistenci. Poté přidejte třešně, aby se prohřály.
TIP NAVÍC:
Omáčku můžete lehce zahustit škrobem.
- KROK 4
Pro sestavení pohárů ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem, dokud se nevytvoří měkké špičky. Brownies nakrájejte na kousky o velikosti sousta a hrst dejte na dno 4 sklenic. Navrch naberte zmrzlinu a pokapejte omáčkou s třešněmi. Završte šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.
NA BROWNIES
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 180°C, poté vymažte tukem a vyložte čtvercovou formu na brownies o hraně 20 cm. V hrnci rozpusťte máslo a tmavou čokoládu. Vmíchejte třtinový cukr a krupicový cukr. Nechte 5 minut zchladnout a poté zašlehejte do vajec. Vmíchejte mandle a mouku. Nalijte do formy a pečte 30-35 minut. Získáte 16 porcí.