reklama

Na zmrzlinu

  • 600 ml smetana ke šlehání
  • 140 g krupicový cukr
  • 4 ks žloutek
  • ½ lžičky vanilkový extrakt
  • 200 g tmavá čokoláda
    (70%), + navíc na ozdobu

Na třešňovou omáčku

  • 200 g kompotované třešně
  • 2 lžíce kirch nebo třešňovice

K podávání

  • 150 g smetana ke šlehání
  • 2 lžičky moučkový cukr
  • 2 kostky brownies
    viz níže

Na brownies

  • 200 g máslo
    + navíc na vymazání formy
  • 175 g třtinový cukr
  • 140 g krupicový cukr
  • 4 ks vejce
  • 50 g mleté mandle
  • 50 g mouka pšeničná hladká
  • 200 g tmavá čokoláda

Nutriční hodnoty: Na porci

  • kcal899
  • tuky63g
  • nasycené35g
  • sacharidy74.4g
  • cukry71g
  • vláknina1g
  • proteín11g
  • sůl0.21g

Postup přípravy

  • krok 1

    Na zmrzlinu nalijte smetanu do rendlíku a přiveďte k varu. Prošlehejte společně cukr, žloutky a vanilku. Přilijte 2 lžíce horké smetany a zašlehejte do vaječné směsi. Vaječnou směs nalijte do rendlíku se smetanou, snižte teplotu a poté za stálého míchání několik minut vařte, dokud žloutkový krém nezhoustne a neulpívá na zadní straně vařečky. Stáhněte.

  • krok 2

    Čokoládu opatrně rozpusťte nad vodní lázní a poté vmíchejte do mísy se žloutkovým krémem. Když směs vychladne, vlijte do zmrzlinovače a nechte umíchat zmrzlinu podle pokynů výrobce.

  • krok 3

    Chcete-li připravit třešňovou omáčku, sceďte třešně, slitou tekutinu vlijte do rendlíku a třešně prozatím odložte stranou. K třešňové šťávě vlijte kirsch nebo třešňovici a vařte 5 minut, nebo dokud nezíská sirupovitou konzistenci. Poté přidejte třešně, aby se prohřály.

    TIP NAVÍC:

    Omáčku můžete lehce zahustit škrobem.

  • krok 4

    Pro sestavení pohárů ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem, dokud se nevytvoří měkké špičky. Brownies nakrájejte na kousky o velikosti sousta a hrst dejte na dno 4 sklenic. Navrch naberte zmrzlinu a pokapejte omáčkou s třešněmi. Završte šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.

  • NA BROWNIES

  • krok 6

    Troubu rozehřejte na 180°C, poté vymažte tukem a vyložte čtvercovou formu na brownies o hraně 20 cm. V hrnci rozpusťte máslo a tmavou čokoládu. Vmíchejte třtinový cukr a krupicový cukr. Nechte 5 minut zchladnout a poté zašlehejte do vajec. Vmíchejte mandle a mouku. Nalijte do formy a pečte 30-35 minut. Získáte 16 porcí.

reklama
reklama
reklama
reklama