Bramborové knedlíky s jahodami
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 1 ½ kg brambory
- 250 g mouka hladká nebo polohrubá
- 2 ks vejce
- 8 g sůl
- 500 g jahody
- 100 g smetana
Postup přípravy
- KROK 1
Brambory oškrábejte, nakrájejte, dejte do hrnce s vodou, osolte a uvařte – cca 10 až 15 minut. Pak brambory slijte a uchovejte v teple.
- KROK 2
Bramborové těsto na knedlíky: Teplé brambory prolisujte, rozmačkejte nebo umelte. Přidejte k nim vejce, 3 g soli a cca 200 g mouky a zpracujte v těsto. Pokud těsto příliš lepí, přidávejte po troškách mouku, až vznikne těsto, se kterým se bude dobře pracovat.
- KROK 3
Odstraňte z jahod stopky, případně je omyjte.
- KROK 4
Těsto přemístěte na vál posypaný moukou. Než začnete tvarovat, poprašte si moukou i ruce. Odtrhávejte malé kousky těsta o velikosti vlašského ořechu. Z těsta tvarujte placky, které trochu pomoučete. Doprostřed každé umístěte jahodu a zabalte. Stejným způsobem zpracujte celé těsto a všechny jahody.
- KROK 5
Do hrnce nalijte vodu, přiveďte k varu a přidejte 5 g soli. Až se voda začne vařit, přidejte první várku knedlíků. Až vyplavou na povrch, vařte je ještě 4 minuty, poté je vyjměte děrovanou lžící. Pokračujte ve vaření po dávkách, dokud nebudou všechny knedlíky hotové.
- KROK 6
Knedlíky přelijte smetanou, případně rozmačkanými jahodami se zakysanou smetanou a podávejte.