reklama

  • 1 ½ kg brambory
  • 250 g mouka
    hladká nebo polohrubá
  • 2 ks vejce
  • 8 g sůl
  • 500 g jahody
  • 100 g smetana

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal350
  • tuky10g
  • nasycené3g
  • sacharidy60g
  • cukry15g
  • vláknina5g
  • proteín8g
  • sůl2g

Postup přípravy

  • krok 1

    Brambory oškrábejte, nakrájejte, dejte do hrnce s vodou, osolte a uvařte – cca 10 až 15 minut. Pak brambory slijte a uchovejte v teple.

  • krok 2

    Bramborové těsto na knedlíky: Teplé brambory prolisujte, rozmačkejte nebo umelte. Přidejte k nim vejce, 3 g soli a cca 200 g mouky a zpracujte v těsto. Pokud těsto příliš lepí, přidávejte po troškách mouku, až vznikne těsto, se kterým se bude dobře pracovat.

  • krok 3

    Odstraňte z jahod stopky, případně je omyjte.

  • krok 4

    Těsto přemístěte na vál posypaný moukou. Než začnete tvarovat, poprašte si moukou i ruce. Odtrhávejte malé kousky těsta o velikosti vlašského ořechu. Z těsta tvarujte placky, které trochu pomoučete. Doprostřed každé umístěte jahodu a zabalte. Stejným způsobem zpracujte celé těsto a všechny jahody.

  • krok 5

    Do hrnce nalijte vodu, přiveďte k varu a přidejte 5 g soli. Až se voda začne vařit, přidejte první várku knedlíků. Až vyplavou na povrch, vařte je ještě 4 minuty, poté je vyjměte děrovanou lžící. Pokračujte ve vaření po dávkách, dokud nebudou všechny knedlíky hotové.

  • krok 6

    Knedlíky přelijte smetanou, případně rozmačkanými jahodami se zakysanou smetanou a podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama