Citronový francouzský toast s pošírovanými švestkami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Přejít na suroviny
- 2 vejcerozšlehaná
- 100 ml mléko
- 1 citronkůra
- 4 lžíce krupicový cukr
- 4 plátky toastový chlebanebo brioška, šikmo překrojený na půl
- 50 g máslo
- 450 g švestkyrozpůlené a zbavené pecek
- 1 lžíce citronová šťáva
- crème fraîchenebo vanilková zmrzlina, k podávání
- kcal331
- tuky15g
- nasycené8g
- sacharidy44g
- cukry28g
- vláknina2g
- proteín8g
- sůl0.78g
Postup přípravy
krok 1
V mělké misce smíchejte vejce, mléko, citronovou kůru a 1 lžíci cukru. Plátky chleba ve směsi z obou stran obalte.
krok 2
Do kastrůlku dejte 2 lžíce cukru a 25 g másla a poté jemně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte švestky a opékejte, dokud nezměknou a šťáva nezezlátne (asi 5 minut). Přidejte citronovou šťávu a mírně zahřívejte, aby vznikl světlý sirup.
krok 3
Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte zbývající máslo, přidejte plátky chleba a opékejte z obou stran do zlatova. Na každý talíř dejte dva plátky francouzského toastu, švestky společně se šťávou a vše na závěr posypte zbylým cukrem. Podávejte je samotné, nebo s crème fraîche či vanilkovou zmrzlinou.