Citronový francouzský toast s pošírovanými švestkami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Skip to ingredients
Suroviny
- 2 vejce, rozšlehaná
- 100 ml mléko
- 1 citron, kůra
- 4 lžíce krupicový cukr
- 4 plátky toastový chleba nebo brioška, šikmo překrojený na půl
- 50 g máslo
- 450 g švestky, rozpůlené a zbavené pecek
- 1 lžíce citronová šťáva
- crème fraîche nebo vanilková zmrzlina, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
V mělké misce smíchejte vejce, mléko, citronovou kůru a 1 lžíci cukru. Plátky chleba ve směsi z obou stran obalte.
- KROK 2
Do kastrůlku dejte 2 lžíce cukru a 25 g másla a poté jemně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte švestky a opékejte, dokud nezměknou a šťáva nezezlátne (asi 5 minut). Přidejte citronovou šťávu a mírně zahřívejte, aby vznikl světlý sirup.
- KROK 3
Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte zbývající máslo, přidejte plátky chleba a opékejte z obou stran do zlatova. Na každý talíř dejte dva plátky francouzského toastu, švestky společně se šťávou a vše na závěr posypte zbylým cukrem. Podávejte je samotné, nebo s crème fraîche či vanilkovou zmrzlinou.