Klasické palačinky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Na 8 palačinek
Suroviny
- 100 g hladká mouka
- 1 ks velké vejce
- 300 ml mléko
- olej nebo rozpuštěné máslo, na smažení
Postup přípravy
- KROK 1
Do mísy prosejte mouku a špetku soli. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce a nalijte polovinu mléka. Šlehejte a postupně přidávejte mouku, abyste vytvořili hladké husté těsto. Důkladně prošlehejte, abyste odstranili hrudky, a poté vmíchejte zbytek mléka.
- KROK 2
Na střední pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla. Nalijte do pánve asi 2 polévkové lžíce nebo menší naběračku těsta a při nalévání pánev naklánějte na všechny strany, dokud se těsto nerozlije po celé ploše pánve. Opékejte na mírném ohni 30 sekund až jednu minutu, dokud palačinka nebude na spodní straně zlatavě hnědá.
- KROK 3
Palačinku otočte pomocí obracečky a opékejte druhou stranu, dokud nebude také zlatohnědá. Palačinku vyndejte z pánve na talíř. Na pánev dejte opět trochu oleje nebo rmásla a zbylé palačinky jednu po druhé pečte stejným způsobem.
- KROK 4
Pokud palačinky připravujete předem, opečte je a naskládejte na sebe. Ohřát je můžete v mikrovlnné troubě na střední výkon (750 W) asi 2 minuty. Případně rozehřejte troubu na 180°C, palačinky zabalte do alobalu a prohřejte je v troubě 10 minut.